WANDELING OMGEVING EPEN
Omgeving Epen - Mechelen 14 km

© L.A.W.V.


Vertrekpunt
Afstand
Korte karakteristiek

Centrum Epen
ongeveer 15 km.
Het is een zeer afwisselende wandeling over weidepaadjes met veel stegelkes, door het prachtige bosgebied ten westen van Epen en ten zuidoosten van Mechelen. Langs akkers en weiden, de meanderende Geul volgend en natuurlijk door enkele pittoreske Zuid-Limburgse gehuchten. Onderweg kom je ook heel wat wegkruisen en unieke vergezichten tegen.

ROUTEBESCHRIJVING

© L.A.W.V. Startpunt van deze wandeling is het centrum van Epen. Bij de dorpskerk wandelen we de Kapelaan Houbenstraat in en gaan bij de Y-splitsing, bij een mooi vakwerkhuisje, rechtdoor. Op de eerst volgende kruising slaan we linksaf en nemen daarna bij de doodlopende weg de afslag rechts. Een stegelke verschaft ons toegang tot grazige weilanden. We lopen rechtdoor en passeren daarbij nog meer stegelkes of draaihekjes. Eerst wandelen we bergop, dan dalen we af tot aan een stegelke met zwerfkei en dan gaan we weer steil omhoog naar het kleine gehucht Kosberg.

Op de asfaltweg aangekomen, gaan we rechtsaf, naar Schweiberg. Enkele honderden meters lager slaan we links de weg in, richting Hotel Vouwere. In de bocht voorbij het Hotel nemen we aan onze rechterkant een stegelke en we gaan langs de afrastering naar beneden tot aan de asfaltweg. We slaan linksaf en bevinden ons weldra in het idyllische plaatsje Bissen. Voor de eerste huizen gaan we rechts en volgen de geel gemarkeerde wandelroute. Steil klimmen we bergopwaarts. Bijna boven aangekomen, rusten we uit op een bankje bij een eenvoudig wegkrui.

Een weids landschap ligt voor ons: op de voorgrond zien we de vakwerkhuisjes van Bissen, daarachter Schweiberg. Aan de horizon ligt de kerk van Vijlen, omgeven door de Elzetter- en Vijlerbossen. Alsmaar de gele route volgend wandelen we door het Schweibergerbos. Over de heuveltop heen dalen we af richting Mechelen. Aan het einde van het bos openbaart zich een geheel nieuw uitzicht over Geul- en Gulpdal. Door een weiland afdalend komen we bij een stegelke op een mooie holle weg die we blijven volgen tot in het gehucht Overgeul.

Op de T-splitsing slaan we rechtsaf en dan komen we bij de schitterende vakwerkhoeve "De Plei". Ook hier gaan we rechts, wandelen langs de "Commandeursmolen" en vervolgen onze weg in zuidelijke richting. Rechts van ons doemen enkele fraaie vakwerkhuizen op van het gehucht 't Höfke. Het is een tot beschermd dorpsgezicht verklaard gehucht dat zeer fotogeniek is. De monumentale vakwerkboerderij is in de 18de-eeuw gebouwd. Vóór het gehucht ’t Höfke na Restaurant "Geulhof" bij stenen muurtje links af langs beekje slaan we linksaf richting Geul. Allereerst volgen we een smal beekje, dat op speelse wijze door het landschap kronkelt.

Dan komen we bij de Geul die we via een houten bruggetje oversteken. Aan de overkant rechtsaf, de Geul stroomt aan onze rechter hand. We lopen nu rechtdoor via diverse stegelkes tot aan de Hurpescherweg. Hier linksaf de asfaltweg op en we blijven deze volgen naar boven tot aan de T-splitsing bij Hotel “de Hamer”. Op de Bommerigerweg aangekomen, linksaf, richting Mechelen. Na goed ongeveer 600 meter passeren we het vakantiecentrum "Mechelerhof". Op de kruising, bij een groengeverfd houten wegkruis, gaan we rechtsaf de Elzetterweg op. Na enkele honderden meters, voor "Einde bebouwde kom" wandelen we links achter de huizen door, naar het dal van de Mechelerbeek. Hier gaan we door een smal draaihekje naar rechts. Voor ons zien we alsmaar dichterbij komend de kerk van Vijlen.

© L.A.W.V.

Na het laatste draaihekje dalen we via enkele houten treden af naar een onverharde weg, de Voortweg, waar we rechtsaf gaan. We wandelen nu in de richting van Elzet. Op een kruising voor dit dorpje nemen we de weg naar links en dalen af naar de Hermensbeek, die we door middel van een houten vlondertje oversteken. Langzaam maar zeker klimmen we weer uit het dal omhoog en we gaan bij een driesprong rechts naar Rott. Bij een T-splitsing aangekomen, volgen we de asfaltweg naar rechts en passeren wederom enkele idyllisch gelegen vakwerkhuisjes. Na Rott nemen we de eerste weg links bij een stenen kruisbeeld en lopen we door tot een Y-splitsing, die we links inslaan. Zo komen we in het Elzetterbosch.

Na een groene slagboom en een informatiebord van Staatsbosbeheer aan uw linker hand, het eerste pad links. Aan onze linker hand zien we de buitenmanege van een plaatselijke ruiterclub. Halverwege de buitenmanege rechtsaf pad naar beneden (rode route). Alsmaar dalend gaan we bij een Y-splitsing rechtsaf en daarna bij een T-splitsing links. We passeren een groengeverfde watertoren en lopen door tot aan de bosrand. Hier wandelen we links over een smal bospad. Via een wankel bruggetje steken we een pas als bron ontsprongen beekje over. De bosrand nog steeds volgend, wandelen we via een holle weg omhoog, verder het bos in.
© L.A.W.V.

Bij een T-splitsing aan de Groenenweg wijst een gele pijl op een rode paal ons de weg naar Epen, naar rechts. Op de Y-splitsing bij de bosrand gaan we naar rechts. Zo ook bij de volgende Y-splitsing. Langs het weiland blijvend gaan we langzamerhand het bos weer in. In het bos lopen we bij de kruising rechtdoor. Op de T-splitsing gaan we naar links en daarna, bij de Y-splitsing, direct weer naar rechts en we lopen een donker sparrenbos in. Hier gaan we op een Y-splitsing rechts, de gele route volgend. Aan het einde van het sparrenbos wandelen we rechts langs de bosrand verder. Een schitterend uitzicht op het Geuldal ligt voor ons: in het dal Epen, aan de horizon het Belgische Sippenaeken met het Onderste en Bovenste Bosch.

We vervolgen onze weg door het bosje en slaan bij de Y-splitsing rechtsaf. Bij het einde van het bosje aan onze rechterkant slaan we linksaf en we blijven de hoogtelijn volgen tot bij de T-splitsing met de verharde weg. Hier gaan we rechts om direct weer de eerste weg links, richting Camerig in te slaan.

Camerig is een oase van vakwerkhuisjes. Voor de eerste huisjes bij de Y-splitsing nemen we de rechtse tak en we dalen door een holle weg af naar het Geuldal. Aan het einde van de holle weg slaan we rechts een smal voetpad in. Opschrift "Natuurpark Volmolen Geuldal". Het paadje voert ons door de weilanden rechts omhoog, richting asfaltweg. Doch voor we deze bereiken, passeren we een houten hekje en slaan linksaf, in de richting van de reeds lang zichtbare watermolen "De Volmolen".

© L.A.W.V.

We vervolgen onze weg links van de molen en wandelen via een klinkerpad naar de asfaltweg. Slechts enkele meters gaan we over de asfaltweg naar rechts maar duiken weer snel via het zoveelste draaihekje de weilanden in langs de Geul. Tot we uitiendelijk bij Hotel-Herberg De Smidse uitkomen. Hier steken we de Terpoorterweg over en door de Molenweg bereiken we het cenrtrum van Epen. Terug bij ons vertrekpunt aan de kerk.

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

KAARTEN:

- TopoKaart 1:25000, 69B Maastricht
- TopoKaart 1:25000, 69E Heerlen
- Wandelkaart 1, Heuvelland Zuid-Limburg, 1:25000
- Wandelkaart 2, Heuvelland Zuid-Limburg, 1:25000
- Wandelkaart Mergelland, Uitgave B.V. Gulpener Brouwerij, 1:50000

Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 19-11-2001 door C.P.J. Aerssens