MONTS DU LIVRADOIS - FOREZ GR330




In het oosten van de Auvergne ligt het Parc Naturel Régional Livradois-Forez. Het wordt doorsneden door de rivier de Dore. Ten westen van de Dore ligt de Livradois, ten oosten de Forez. Het landschap heeft wat weg van de Ardennen, maar de hoogteverschillen zijn groter en het gebied is ruiger en dunner bevolkt. Het toerisme is nog niet zo sterk ontwikkeld als bijvoorbeeld in de Jura, ondanks dat het een prachtig langlauf-, wandel- en fietsgebied is.

KARAKTERISTIEK VAN DE TOCHT

Beschreven traject: deel van GR de Pays en GR330 in 4 dagetappes.
Zwaarte: heuvelachtig, ruig terrein met venijnige klims van enkele honderden meters hoogteverschil.
Markering: goed, groen-witte, op sommige trajecten rood-witte verfstrepen.
Overnachten: gîtes d’étape, wildkamperen, hotels/pensions.

DAG 1

Olliergues - La Groisne - La Gardette - Saint-Amant

Gisteren zijn we in Olliergues aangekomen. De camping, de hotels en de restaurants waren gesloten. Alleen in Café des Sports kunnen we een ranzig tapbiertje krijgen en regelden onze overnachting in Hotel de Ia Poste. Vanmorgen is het bewolkt, maar warm. Optimistisch als we zijn, zeggen we tegen elkaar: het kan best een mooie dag worden. We slaan in de plaatselijke supermarkt een stokje brood in, evenals een oerfrans kaasje. We kunnen ertegen. Het landschap is glooiend; het lijkt wel wat op de Ardennen, maar dan net even mooier, verrassender en ruiger.

Bossen, beekjes, weilanden, akkers en kleine buurtschappen wisselen elkaar af. Het rare is dat je je dan bijna altijd verkijkt op lopen in dit soort landschap. Maar hier, ach, het kan nooit ver zijn naar boven. Na het eerste klimmetje weten we beter. Het is een echte kuitenbijter: 250 meter steil omhoog door bos en weiland. Het is doodstil en de eerste twee uur komen we helemaal niemand tegen. Zouden hier wel mensen wonen? Maar dan worden we verrast door het geronk van een geel Renaultje. Het is de postbode. Hij knikt vriendelijk en dat zullen alle mensen doen die we op onze route tegenkomen.



Met de kaart in de hand kunnen we de route goed vinden. De eerste etappe loopt langs de slecht onderhouden GR3. Het klopt allemaal, totdat we in het bos van Pierre Blanche op het verkeerde been worden gezet. Bij een modderige vijfsprong hangt een bordje dat verwijst naar de gîte d’étape in Saint-Amant. Daar willen we heen, maar de rood-witte markeringen laten het vanaf dit punt afweten. We kiezen gewoon een nieuwe route, want er zijn tal van paden, allemaal even mooi. Tegen drieën bereiken we Saint-Amant en lopen we door de kronkelige straten op zoek naar de gîte d’étape, die tot onze verrassing achterin de gang van het gemeentehuis gevestigd is: links de keuken, rechts de slaapzaal. We hebben het rijk alleen.

DAG 2

Saint-Amant - le Monestier - Boisseyre - Ambert

Het hoost 's morgens. We draaien ons nog maar eens om, we hoeven immers niet ver vandaag. Vanuit ons stapelbed zien de donkere regenwolken er niet best uit, maar in de krant lazen we dat het in de loop van de dag iets zou opklaren. Omdat het weerbericht niet altijd klopt, vertrekken we om half elf toch maar. Het miezert. Maar we zijn nog niet van de verharde weg af, of het begrint te plenzen. In combinatie met de temperatuur van een paar graden boven nul, is het weerzinwekkend koud. Desondanks hebben we oog voor het prachtige traject.

Eerst lopen we in oostelijke richting langs de bosrand, later in het bos onder kolossale beuken- en kastanjebomen met de mooiste kleuren: knalgeel, oranje en bruin. In Monestier, het eerste plaatsje op de route van vandaag, nemen we ons voor warme chocola of heerlijke koffie te bestellen we. Intussen soppen verder door de modder. Mooi niet dus, het dorp is uitgestorven. Het enige levende wezen dat we treffen, is een herdershond die bibberend langs de gevels schiet. Het is hondenweer, maar zelfs die lusten er geen brood van.

De fraaie vijftiende-eeuwse kerk biedt ons een moment onderdak, zodat we gezeten op de houten kerkbanken, even tot rust kunnen komen. In het portaal eten we staande een stuk chocola en gaan verder, dwars door een groot bos. Het begint op te klaren, misschien stopt het zo wel met regenen. De wandelroute voert ons pal langs de D996. Nu we weer wat lager zijn en door de velden lopen, krijgen we het naar onze zin. We plukken een appeltje en rapen walnoten. Wat is het leven toch mooi. Zeker als we voorbij een indrukwekkend bouwwerk komen dat op de kaart vermeld staat als Dolmen van Boisseyre, een overblijfsel uit een rijk verleden.



Tegen de tijd dat we Ambert binnenstappen is het droog, maar nog steeds berekoud. Geen korte broeken weer en ook geen weer voor gehannes met een tent of een bivakzak. Nee, we kunnen met opgeheven hoofd een comfortabel hotel uitzoeken. Dat wordt Hotel de Ia Gare, hoe kan het anders. De douches zijn heerlijk, de bedden ook. 's Middags doen we een kort middagslaapje. Ooit moet Ambert een welvarende plaats zijn geweest. Slenterend langs de verpauperde vakwerkhuizen stellen we ons de vijftiende- en zestiende-eeuwse bedrijvigheid voor. De produktie van papier, kant en de blauwgeaderde Fourme d'Ambert-kaas brachten de stad rijkdom. Daarvan konden de inwoners hun laat-gotische kerk Saint-Jean laten bouwen.

DAG 3

Ambert - Val de Laga - Moulin Richard-de-Bas - La Palalle - Chomy - Les Pradeaux

Het is bewolkt, maar gelukkig droog. Daar waar we vandaag naartoe gaan, ziet het er beroerder uit. We willen naar boven, de Monts du Forez in. Grijze watten kleven tegen de hellingen aan, maar als we wat beter kijken zien we dat ze gestaag opklimmen. Laat ze opschieten.

Ons eerste doel vandaag is de watermolen van Richard-le-Bas uit 1326 in Val de Laga. We nestelen ons in het waterige zonnetje op de trap van de molen en kijken om ons heen. Dit bouwwerk is een laatste getuige van een lange papiermakerstraditie in Frankrijk. Het is onvoorstelbaar dat deze streek ooit het centrum van de Franse papierindustrie is geweest. En dat de Hollanders in de vijftiende en de zestiende eeuw hier hun papier vandaan haalden. De eerste papiermolen in de Lage Landen zag pas in 1584 het licht, in Dordrecht. Evenmin is het voorstelbaar dat dé handelsroute naar Lyon door dit idyllische dalletje voerde.

Daarna duiken we het bos in. We klimmen flink op de flanken van La Patalle (1149 m), maar de top bereiken we niet, want we zetten op 900 meter de afdaling in. Gelukkig blijven we steken op 800 meter. Vanaf dat punt gaat het recht omhoog door het bos naar het gehucht Chomy (1097 m). Er is geen wind, de zon schijnt en het uitzicht is prachtig. Zo ver hebben we nog niet kunnen kijken. In Chomy, dat uit een aantal ruïnes en vijf huizen bestaat, willen we overnachten in de gîte d’étape. Tevergeefs en dus verder.

Ook in Les Pradeaux blijkt de gîte gesloten. Het is woensdag en dan hebben de sleutelhouders vrij. Ons gidsje zegt: ouvert toute l’année, dus wij houden voet bij stuk. En met succes. We kunnen zelfs een flesje wijn uit hun privé-voorraad kopen. Dat begrijpen ze wel, die Fransen. Zonder wijn ben je nergens. Hij smaakt goed bij onze instant nasi met kipburger. Er is geen wolkje meer aan de lucht en we zien een prachtige zonsondergang.

DAG 4

Les Pradeaux - Col des Supeyres - Col La Croix du Fossat - Les Beaux

Teleurstelling alom als we wakker worden. Het is bewolkt en het kan elk moment gaan regenen of sneeuwen. De thermometer blijft steken bij nul graden. We pakken ons goed in en vertrekken. We nemen een route waarbij we nauwelijks op de kaart hoeven te kijken, want dat is geen pretje met dit weer. Rechts van ons zien we een stuwmeertje in de beek van de Enfer en klimmen tot 1366m. De route buigt naar rechts en even verderop in noordelijke richting direct langs de Enfer. Jasserie de la Fayolle, een van de kaashutten waar de boeren zomers de beroemde Fourme d’Ambert kaas maken laten we rechts liggen. Na een lang stuk door het bos verlaten we de halfverharde weg. De wolken trekken juist open, zodat we kunnen zien waar we zijn. Het lijkt Schotland wel, zo kaal en nat zijn de Chaumes, zoals de Fransen de prairie-achtige vlaktes noemen. We krijgen er weer lol in en stampen stevig door. Het is de enige manier om warm te blijven.



Op de Col des Supeyres moet een berghut zijn: een warme hap is niet verkeerd. Ondertussen neemt de bewolking weer toe. Als we uit de jonge aanplant komen, hebben we nog geen vijftien meter zicht. Geen fijn idee dat we hier op een hoogvlakte zitten. We oriënteren ons op het karrenspoor. Binnen een kwartier staan we op het asfalt van de Col des Supeyres (1365 m). Tenminste, dat vermoeden we. Als we de verkeersborden en het kruis op de tast hebben gevonden, weten we het zeker. Nu die berghut nog.

Als het wolkendek even opentrekt, zien we hem liggen. We worden met open armen ontvangen, alhoewel de tent eigenlijk gesloten is. We kruipen zowat in de haard terwijl ons te goed doen aan warme chocola en heerkijke koffie. En of we ook zin hebben in een omelet? Natuurlijk, een warme hap wil er wel in!

Wij overleggen wat we gaan doen. In die dikke mist en natte sneeuw nog verder omhoog de vlakte op, is geen vrolijk vooruitzicht. Gelukkig klaart het op en kunnen we onze route vervolgen. Het gaat naar Col La Croix du Fossat. Vanaf La Croix lopen we over de chaumes, de stoppelige, glooiende hoogvlakte. Met helder weer kunje hier de Mont Blanc zien vanaf het Plateau de Pégrol (1479 m) daarna slenteren we naar beneden het dal in door bossen, weilanden en kreupelhout en arriveren in Les Beaux waar we in Chalet de Ia Roche overnachten.


INFORMATIE

BESTE TIJD

Het regent er niet meer dan bij ons. De winters zijn streng, met over het algemeen veel sneeuw (langlaufen!). In het late voorjaar en in de zomer is de kans op lekker wandelweer het grootst. Omdat je vrijwel voortdurend boven de 800 meter loopt, is het zelden te warm. In september is het net als bij ons: met een beetje geluk heb je heerlijk weer. In oktober kan het al flink koud zijn.

DE ROUTE

De gelopen 4 dagen van deze Tour de Pays zijn uitgebreid beschreven in het gidsje. De dagafstanden variëren van 14 tot 19 km (4 - 6 uur).

DAGTOCHTEN

Het beschreven gebied leent zich goed voor dagtochten, in het bijzonder vanuit Cunlhat (gîte d’étape, camping, winkels, restaurant). In de directe omgeving kun je 12 gemarkeerde dagwandelingen maken (tussen 8 en16 km), 1 weekend wandeling (33,5 km), 3 mountainbikedagtochten (6 - 15,5 km) en 1 tocht te paard (2-3 dagen). Routebeschrijvingen in gidsje: Haut Livradois, Pays de Cunlhat, Balades à pied, à VTT, à cheval et en voiture, uitg. Chamina. Bestellen via Chamina, zie Adressen, of ter plekke te koop.

OVERNACHTEN

Gîtes d’étape: grote spreiding in de Auvergne, reserveren aan te raden.
Campings: dun gezaaid, wildkamperen toegestaan mits je de tent pas 's avonds opzet en vroeg 's morgens vertrekt.
Hotels/pensions: grote spreiding.

Maison de Ia France heeft een camping- en een hotelgids van de Auvergne.
Rand’hotel: een keten van ca 30 kleine hotels in de Auvergne, ingesteld op buitensporters, zie Adressen.

In het gidsje Tours en Livradois-Forez staan veel (maar niet alle) overnachtingsmogelijkheden langs de route.

ETEN EN DRINKEN

De route loopt door een dun bevolkt gebied. Zeker in het voor- en het naseizoen is het verstandig zelf eten mee te nemen. De eerste dagen kam je nog wel hier en daar een winkel tegen, maar na Ambert tref je er pas weer één in Olliergues. Dat is volgens het gidsje vier dagen wandelen. Of je een maaltijd kunt krijgen onderweg, is nooit helemaal zeker. In de bemande gîtes d’étape kun je uitstekend eten, maar in alle gîtes mag je ook je eigen potje koken.

KAARTEN

IGN serie bleue, 1:25.000, blad 2732 ouest, ca f. 23,-.
IGN serie bleue, 1:25.000, blad 2732 est, ca f. 23,-.
IGN serie bleue, 1:25.000, blad 2733 est, ca f. 23,-.
IGN serie bleue, 1:25.000, blad 2632 est, ca f. 23,-.
IGN serie verte, 1:100.000, nr. 50, Met minder toeristische info, ca f. 23,-.
Découvertes Régionales, Livradois-Forez, 1:100.000, uitg. IGN, ca f. 18,50.
Met bezienswaardigheden, wandelroutes, campings, gîtes d’étape en hotels. De ideale kaart om naast de gids te gebruiken.

BRON EN GIDSEN

Op Pad Nr-7, september/oktober 1997, Mieke Scharloo

Balades à Pied en Auvergne, Tours en Livradois-Forez, uitg. Chamina, ca f. 38,50.
Met duidelijke 1:25.000 kaartjes in kleur. De beschreven 7-daagse tocht plus 5 weekend wandelingen.

Monts du Livradois-Forez, uitg. Chamina, ca f. 41,50.
60 dagrondwandelingen en een aantal fietstochtjes.

Actief & Anders, Auvergne, uitg. ANWB, f. 19,95.
Met o.a. dagtochten per fiets, te voet en in de kano.

Le guide nature, randonnées, sites naturels, sentiers à thèmes, loisirs de plein air
Uitg. Parc Naturel Régional Livradois-Forez.
Te bestellen bij het Parc. Veel info over wandelen en andere buitensporten, ook dagtochten.

ANWB reisgids Auvergne, Ardèche, Cevennen, f. 33,95.
Veel praktische en toeristische informatie.

Michelin, Guide de Tourisme en Auvergne & Bourbonnais, f. 27,90.

ADRESSEN

Chamina
Boîte Postale 436
F - 63012 Clermont-Ferrand
(00 33) (0)473 92 81 44
Voor bestellen van de gids Tours en Livradois-Forez (en andere wandelgidsjes) indien in Nederland uitverkocht.

Rand'hotel
Boîte Postale 436
F - 63012 Clermont-Ferrand
(00 33) (0)473 92 81 44

Maison de l'Auvergne
194 bis, Rue de Rivoli
F-75001 Parijs
(00 33) (0)144 55 33 33.

Parc Naturel Régional Livradois-Forez
F - 63880 Saint Gervais-sous-Meymont
(00 33) (0)473 95 57 57

Office du Tourisme Olliergues
Place de Ia Mairie
F-63880 Olliergues
(00 33) (0)473 95 50 26

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.



Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 08-04-2001 door C.P.J. Aerssens