STADSWANDELING SEMUR-EN-AUXOIS

© L.A.W.V.VIA-VIA
Semur-en-Auxois met Pont Pinard

Dit sfeervolle vestingstadje (290 m, 5400 inwoners), de hoofdplaats van de Auxois, vormt met zijn omgeving een schilderachtig geheel. Semur ligt kriskras gegroepeerd tegen een roodstenen granietrots boven het ravijn aan de bocht van de rivier de Armançon, die zich om het stadje heen slingert. De naam Semur komt men voor het eerst tegen in de oprichtingsoorkonde van de abdij van Flavigny (606). Etymologisch gezien komt de naam van het Latijn "sene muros, d.w.z. oude vestingsmuur. In de 8e eew schonk Karel de Grote het kasteel aan de monniken van Sint Maurice en Valois, die het tot aan de Franse revolutie behielden. In 1010 werd het gezag door de Benedictijner Priorij, die uit Flavigny stamde, vertegenwoordigd. In 1050 was het gezag verdeeld tussen de Priorij en het Hertogdom Bourgondië.

Semur bestond oorspronkelijk uit drie delen die ieder hun eigen omwalling hadden: Donjon, het centrum, Château, in het westen, en Bourg, in het oosten. Van de 14e eeuwse stadswallen rond het centrum zijn nog vier imposante, ronde torens overgebleven, die het stadsbeeld totaal beheersen. De Tour de l'Orle d'Or (44 m) is daarvan het bezienswaardigst. De naam is ontleend aan de koperkleurige band die om de toren heen lag en die door het zonlicht een gouden glans kreeg. Over de Armançon ligt de Pont Joly, vanwaar je een prima zicht heeft op Semur, terwijl je het beste beeld van de rivier krijgt tijdens een wandeling over de stadswallen.

Op het hoogste punt van de rots ligt op de driehoekige Place Notre-Dame, omringd door middeleeuwse vakwerkhuizen, een elegante kerk: Église Notre-Dame, Dit is een van de mooiste kerken van Bourgondië. De bouw begon in 1225 op de plaats van de vroegere, door Robert I in 1060 gesticht romanse kerk. Het koor van de kerk, die aan Maria Hemelvaart gewijd is, is naar het oosten gericht met het oog op het prachtige effect van de hoogstaande zon op 15 augustus. De restauratie van de onherstelbare schade gedurende de Revolutie werd in 1846 door Viollet-le-Duc uitgevoerd.

Verder is Semur-en-Auxois bekend om de paardenrennen. In 1639 werden hier voor het eerst in Frankrijk paardenrennen georganiseerd. Ieder jaar op 31 mei wordt dit met de Course de la Baque herdacht.

STADSWANDELING DOOR SEMUR

We starten onze wandeling door het vestingstadje Semur-en-Auxois op Place G. Gaveau. Hier is ook het plaatselijk : VVV kantoor. Via de Rue l'Ancienne Comedie bereiken we het Place de l'Ancienne Comedie. Hier is in een voormalig Jakobijnenklooster aan de Rue J.J. Collenot sinds 1834 een geologische, paleontologische en archeologische verzameling ondergebracht. Op de begane grond is een beeldengallerij met gipsafgietsels uit de 19e eeuw van werken van de beeldhouwer Dumont. Het museum bezit het origineel van de "Genie de la Liberté". Het beeld in Parijs op de z.g. zuil van Juli tegenover de Opera Bastille is een kopie. Op de eerste verdieping bevindt zich die prachtige collectie van 12.000 fossielen, die in de omgeving zijn gevonden. Ook is er een zaal die aan de zoölogie is gewijd en die geheel volgens de 19e eeuwse begrippen is ingericht. Maar ook wordt aandacht besteed aan de beeldhouw- en schilderkunst (13e t/m 18e eeuw).

© L.A.W.V.VIA-VIA

We verlaten het Place de l'Ancienne Comedie voorbij de parkeerplaats in zuidelijke richting en dalen af de oever van de Armançon. Rechts af de rivier volgend met boven ons de het oude centrum van Semur-en-Auxois, zien we voor ons de 14e eeuwse stadswallen rond dit centrum met 2 imposante, ronde torens: de Tour Margot en de Tour de la Prison. Zo kom je bij de schilderachtige Pont Pinard. Je kunt ervoor kiezen om hier de oever van de Armançon te blijven volgen onder langs de oude stadsmuren over de Quai D'Armançon tot aan Pont des Minimes en vandaar via de Rue des Vaux naar het oude centrum terug te keren. Wil je direct het oude centrum bereiken dan kan dit via de steile trappen: "l'escalier du Fourneau" bij de Pont Pinard.

We slaan linksaf de Rue du Rempart in, voorbij het Théâtre en over het Place Gueneau de Montbeillard. Gueneau en tijdgenoot Buffon waren beroemde inwoners van Semur-en-Auxois. Door de Rue de l"Hopitale passeren we het oude Hospitaal. Terug komen we zo op het Place Gueneau de Montbeillard en nemen nu de Rue du Donjon onder de Tour de la Géhenne en beroemde Tour de l'Orle d'Or (44 m) door. Deze laatste is het bezienswaardigst. De naam is ontleend aan de koperkleurige band die om de toren heen lag en die door het zonlicht een gouden glans kreeg.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Tour de l'Orle d'Or en Tour de la Géhenne
Door de Rue du Vieux Marche, waarin het "Verblijf van de Koning" staat, bereiken we het oude centrum waar zich alle bedrijvigheid afspeelt. Volgens de traditie heeft hier Hendrik IV hier een nacht doorgebracht. In dit huis werd recht gesproken. Van 1789 to 1844 was hier de zetel van de revolutionaire Rechtbank. Je bevind je nu aan het einde van de Rue Buffon.

Eerst naar rechts naar de Place Notre-Dame. Hier domineert de collegiale kerk, Église Notre-Dame, het plein. Deze kerk is een uitstekend voorbeeld van de Bourgondische gotiek, in 1225 in opdracht van de Bourgondische hertogen gebouwd (voltooiing in de 14e eeuw). De straat is hier veel nauwer want de voorgevels dateren uit de Middeleeuwen. Jammer genoeg werden door een brand in 1593 ongeveer 300 huizen verwoest en de collegiale kerk zwaar beschadigd. In het midden van de 19e eeuw is de église Notre-Dame ingrijpend gerestaureerde door Viollet-le-Duc. In de Rue Notre-Dame naast de collegiale kerk bevindt zich een prachtig bouwwerk uit de 13e eeuw : Porte des Bleds. Deze wordt zo genoemd omdat zij vroeger direct op het platteland uitkwam. De tympaan vertelt de "vergulde legende van de apostel St. Thomas" uit. De kleine figuren in de boogversiering boven de tympaan beelden de 12 maanden van het jaar uit, van links naar rechts.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Rue Buffon
We keren terug naar de Rue Buffon. De voorgevels van deze straat dateren van de Renaissance tot en met de 17e eeuw. Er bevindt zich een put met een stenen rand die een elegante T-vormige smeedijzeren putbalk heeft (18e eeuw). Hier is het hart van de citadel. Door de Porte de Guillier (16e eeuw) verlaten we de citadel. Deze Porte Guiller, genoemd naar een rijke burger die hier in het begin van de 15e eeuw woonde, is in een sobere militaire stijl gebouwd. De hoge smalle voorgevel heeft op iedere verdieping dubbele muuropeningen met klaverbladvormige steunlijsten.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Porte Sauvigny
We komen voorbij het gepolychromeerde beeld van de heilige Anna, die de inwoners van Semur-en-Auxois moest beschermen tegen de pest. Zo staan we nu bij de tweede poort, de Porte Sauvigny (15e eeuw). Deze poort wordt een zigzagdoorgang vooraf gegaan. De Sauvigny poort werd omstreeks 1447 gebouwd en bezit 2 hoektorentjes. Vroeger was daar een valbrug met hekwerk boven de gracht. Op de stutboog onder de poort staat het motto van de stad "Les Semurois se plaisent fort en l'accointance des Estrangers" (De inwoners van Semur maken graag kennis met vreemdelingen).

We zijn nu terug op Place G. Gaveau, het startpunt van onze wandeling door Semur-en-Auxois.

Charles Aerssens

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 28-03-2003 door C.P.J. Aerssens