|
Een van de fraaiste overgebleven kastelen in midden Brabant bevindt zich te Loon op Zand. Oorspronkelijk waren er in Loon op Zand twee versterkte gebouwen. Het best is dit nog waar te nemen wanneer we Loon op Zand naderen over de oude provinciale weg vanuit de richting Tilburg. Vlak voordat je slalommend de weg volgend om de slotgracht gaat, zie je aan de linkerzijde een wit pittoresk gebouwtje. Dit bouwwerkje is het restant van het vooruitgeschoven verdedigingswerk 'Commer', dat bij het kasteel Loon op Zand behoorde.
Aan de rechterzijde van de provinciale weg bevond zich het kasteel Loon op Zand, dat veel grootser van opzet was dan het 'Witte Kasteel' dat er nu staat. Half verscholen achter rijen groene lindebomen, staat het witte gebouw op een paradijselijk plekje. Zodra je voorbij het hek aan de ingang bent, waan je je eeuwen terug in de tijd en stap je in de wereld van ridders te paard en jonkvrouwen met torenhoge pruiken.
|
De huidige eigenaar van het kasteel kocht het in 1984 met een ideologische doelstelling; hij wilde het landgoed in de staat houden zoals het was. Het gebouw is dan ook in gebruik als antiek- en oude kunsttoonzaal. Naast de oude meubelen in het gebouw, is het contrast groot met de vele moderne kunstwerken die er staan. Juist de combinatie van het oude en het nieuwe zorgt voor een aparte uitstraling van het kasteel. Het Witte Kasteel is omgeven met de voor Brabant zo karakteristieke lindebomen. In de tuinen rondom het kasteel heerst een enorme rust en zingen de vogels. De gracht om het gebouw loopt helemaal door om de tuin heen. Ook hier staan op de meest onverwachte plekken kunstwerken. Ook een tuin kan dus als monument worden gezien. De hoveniers houden vooral de hagen bij, want die vormen een belangrijk onderdeel van de tuin. Zo kregen ook de statige bomen rondom het kasteel onlangs een grondige opknapbeurt. Er zijn vier tuinen, de Engelse, Franse, gazonne- en bostuin. Het landgoed is, zoals het nu is, vier hectare groot. In het begin liep dat van Udenhout tot Dongen en van Tilburg tot Waalwijk.