DER ROTHAARSTEIG - DAG 5
Traject: Jagdhaus - Rhein Weser Turm 11 KM

© L.A.W.V.VIA-VIA
Jagdhaus - "Energieblick am Rothaarsteig"

Vertrekpunt
Afstand
Korte karakteristiek





Parkeerplaats aan de K42, Jagdhausstrasse net buiten Jagdhaus
Ongeveer 11 km
De korte dagetappe vertrekt vanaf de parkeerplaats aan de K42 naar uitzichtpunt "Energieblick am Rothaarsteig" om ons met een grote boog om het gehucht Jagdhaus heen richting Härdler (756m) te leiden. Langs schuilhut Paul Ermecke Platz, de Sombornquelle en schuilhut Potsdamer Platz voert de route naar Margarethen Stein om dan over brede bospaden bij de Rhein Weser Turm, het eindpunt van deze dagwandeling, uit te komen.

ROUTEBESCHRIJVING

Vertrekpunt van deze korte dagwandeling is de parkeerplaats aan de K42 aan de Jagdhausstrasse net buiten Jagdhaus. Om de route van de Rothaarsteig op te pikken wandelen we eerst een klein stukje oostwaarts tot we opnieuw, zoals in de vorige etappe, bij het opvallende uitzichtpunt onder de hoogspanningsmasten met 110 Kilovolt stroomleidingen van netbeheerder RWE, het Rheinisch Westfälisches Elektrizitätswerk, staan. Het zijn niet enkel de ligstoelen van het Rothaarmeubilair die de aandacht trekken, maar de speciale verrekijker, een viscope, met de naam "Energieblick am Rothaarsteig". Het is een “sprekende” verrekijker gesponsord door netbeheerder RWE, die in het Duits en het Nederlands informatie geeft als je het uitzicht bekijkt. Hier gaat de route langs de hoogspanningsmasten het dal in om ons dan naar links met een grote boog rond de nederzetting Jagdhaus te leiden. We wandelen tot aan de noordzijde aan de Jagdhausstrasse, waar we naar links de helling richting Heidkopf (666 m) nemen. Aan de bosrand hebben we door een groot kade zicht op de huizen en hotels van Jagdhaus. We dalen af om langs Hotel Schäferhof richting Hotel Wiese te worden geleid.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Jagdhaus - Viscope bij "Energieblick am Rothaarsteig"
Hier bereiken we dan Jagdhaus, dat in 1484 voor het eerst vermeld wordt in een oorkonde. Het uitgesterkte bosgebied rond het huidige Jagdhaus behoort in de Middeleeuwen als jachtgebied vermoedelijk toe aan een adellijk geslacht uit Bilstein, maar de Familie Von Fürstenberg krijgt hierover vanaf 1573 de voogdij en bouwen in hun jachtgebied op de Schneisberg een jachthuis, waaraan Jagdhaus nu zijn naam dankt. De eerste vaste bewoner op de Schneisberg is dan in 1735 de familie Pieper. Op kaarten uit de 17e en 18e eeuw is te zien dat gebied rond Jagdhaus naar het Kloster Grafschaft is over gegaan. Zo wordt er in 1832 in de kroniek van de Parochie Grafschaft melding gemaakt van twee huizen in Jagdhaus. Op 23 maart 1842 koopt Franz Anton Wiese van de zussen Feldman grond en bouwt er een huis, dat nu het oudste nog bestaande pand is in Jagdhaus is. En het is zijn zoon Klemens Wiese die op 13 november 1878 een vergunning krijgt om een uitspanning in Jagdhaus te beginnen en als leraar Ferdinand Linde uit Gevelsberg er de eerste gast is, wordt hiermee de aanzet gegeven voor het toerisme, waarvan nu meer dan de helft van de inwoners van Jagdhaus leeft. Het huidige Hotel Wiese is door de jaren heen uitgebouwd en aangepast en is nog steeds in bezit van de familie Wiese..

© L.A.W.V.VIA-VIA
Jagdhaus - Familie Klemenz Wiese (1895)
Bij Hotel Wiese verloopt de route van de Rothaarsteig naar rechts onderlangs de op een hoogte gelegen St. Hubertus Kapel. Deze in baksteen expressionisme opgetrokken kapel uit 1936 is een ontwerp van de uit Gelsenkirchen afkomstige Architect Josef Franke (1876-1944). Eenmaal in het bos zien we een opvallende markering, die aangeeft dat we terecht zijn gekomen in de Wisent Welt Wittgenstein. Hier zijn op een oppervlakte van met dan 4300 hectare wisenten uitgezet. Het is een project op initiatief van Richard Prinz zu Sayn Wittgenstein Berleburg om wisenten na meer dan 100 jaren opnieuw vrije wildbaan te geven. Over brede bospaden gaat het richting Härdler (756m), de hoogste berg in de omgeving van Olpe. We komen langs de schuilhut Paul Ermecke Platz en even verderop aan de voet van de Härdler staan we aan de bron van de Somborn. Het water van dit beekje op de kaart aangegeven als Guttmannssaalbach stroomt in zuidoostelijke richting naar Wingeshausen en omdat dit aan de zuidzijde van de waterscheiding Rijn Weser is via de Eder in de Weser. Dan bereiken we een kruispunt van wandelwegen met de schuilhut Potsdamer Platz, die beslist niet is te verwarren met het gelijknamige plein in Berlijn. Deze hut is na de orkaan Kyrill in 2009 zodanig verwoest, dat hij volledig nieuw moet worden opgebouwd.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Markering vrije wildbaan Wisent Wildnis am Rothaarsteig
Vanaf de schuilhut Potsdamer Platz is het nog goed 2 kilometer tot de Margarethen Stein. Ook hier verliep op de bergkam van het Rothaargebirge eens de grens tussen het Katholieke Hertogdom Westfalen onder de aartsbisschoppen van Keulen met het Protestantse Graafschap Wittgenstein-Berleburg, waar de oorspronkelijk Saksische bewoners van het Sauerland in het noorden met de Hessische bewoners van Wittgenstein niet altijd in “pais en vree” met elkaar geleefd hebben. Zo zouden hier op deze historische plek volgens de overlevering een boswachter uit Wittgenstein en een boswachter uit het Sauerland met elkaar geduelleerd hebben om een meisje, Margarethe genaamd. Maar beiden zouden elkaar doodgeschoten hebben. De naam van deze plek is gebleven en nu vinden we er een monumentale steen met opschrift Margarethen Stein 685m , een schuilhut en picknick tafel met uitzicht op het dal van de Lenne.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Hütte Potsdamer Platz met UTM-coördinaten
Na de Margarethen Stein volgt nog een laatste traject van 3 kilometer naar het eindpunt van deze korte dagetappe, de Rhein Weser Turm. Het zijn brede bospaden met de markeringen van de Rothaarsteig en de hier parallel aan verlopende Wilhelm Münker Weg X10. Deze uit het nabijgelegen Hilchenbach afkomstige Wilhelm Münker (1874-1970) is met de in de vorige etappe vermelde Richard Schirrmann (1874-1961) medeoprichter oprichter van het Deutsche Jugendherbergswerk en geeft zijn naam aan deze wandelweg van Warstein naar Hilchenbach. Wij komen aan de L553, de verbindingsweg tussen Kirchhundem en Bad Berleburg, die we oversteken. Voor ons ligt de Rhein Weser Turm, het eindpunt van deze korte dagwandeling.

DAG 6
Traject: Rhein Weser Turm - Lützel 18 KM

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

Charles Aerssens

KAARTEN

- Wanderkarte Rothaarsteig Blatt Nord 1:50 000
- Wanderkarte Rothaarsteig Blatt Süd 1:50 000
- Wanderkarte Rothaarsteig, Publicpress - Leporello, 1:25 000, ISBN 978-3-859920-438-4

GIDSEN:

- ErlebnisWanderführer Rothaarsteig, 26 Kartenblätter im Maßstab: 1:25:000
- Kompass Wanderführer Rothaarsteig, K. Harnach, ISBN 978-3-85026-218-7






Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 11-08-2013 door C.P.J. Aerssens