HOF VAN SOLMS


Een van de mooiste monumentale panden in Oirschot is het Hof van Solms. Hof is (onder andere) een verzamelnaam van 'het geheel van de vertrekken en zalen, met al wat erbij behoort, dat een vorst tot verblijf dient, waar hij plechtig ontvangt en feesten geeft'. Inder-daad kent het historische pand aan de Koestraat veel van deze kenmerken, maar van een band met een lid van een koninklijk huis blijkt totaal geen sprake.

De naam van het Hof is ontleend aan Amalia van Solms, vrouw van stadhouder Frederik Hendrik, tevens graaf van Nassau en zoon van Willem van Oranje. Ze zou in Oirschot behandeld zijn door de beroemde chirurgijn Arnold Fey jr. Streekarchivaris drs. J. Lijten noemt het verhaal echter een ongefundeerde mythe die uit een Oirschotse duim is gezogen. Er werd beweerd dat zij uit dankbaarheid van haar genezing het Hof heeft geschonken aan Fey. Maar dit is nergens terug te vinden". Ook het Koninklijk Archief in Den Haag weet niets van een bezoek van Amalia aan Oirschot.

Eén ding is zeker, het Hof kent een rijke historie. Tussen 1671 en 1764 liet Fey sr. een praktijkruimte bouwen voor zijn patiënten. Zijn zoon Arnold jr. werd een nog bekender 'wonderdokter'. Hij had een succesvolle medische praktijk waarbij hij de nieuwste ontwikkelingen durfde toe te passen. Bekend werd Fey jr. met behandelingen op het gebied van kanker, staar en de operatie van de hazelip. Hij behandelde vooraanstaande personen zoals de moeder van de Franse Zonnekoning, waarvoor hij naar Frankrijk afreisde.

Na de dood van Arnold Fey jr. ging het Hof over op familieleden. De erfgenamen verkochten het Hof, dat vervolgens in handen kwam van verschillende eigenaren. Hierbij werd de accommodatie stukje bij beetje uitgebreid door de aankoop van percelen. ln 1904 verkocht burgemeester J. van Baar het Hof aan de zusters Franciscanessen die er een woongemeenschap en verpleeghuis hadden tot 1981. Na deze tijd doet het paleiselijke optrekje van 10.000 M2 dienst als party- en congrescentrum. De huidige exploitanten huren sinds april 1996 van de naastgelegen brouwerij De Kroon, die hen op menig vlak ondersteunt.

Al direct bij binnenkomst voel je je als bezoeker in een - met veel hout gedecoreerd - pand dat een warme ambiance uitstraalt, waaraan nog veel herinnert aan oude tijden: Frederik Hendrikzaal, Amaliazaal, dr. Feyzaal. ln de barruimte, waarvan de in eiken opgetrokken bar een blikvanger is, kan de verwende gast de binnentuin met bolacacia's en rozenperkjes bewonderen.

Toekomstplannen zijn er genoeg. Zo wijst de exploitant op de grote zaal op de eerste verdieping, voorheen kapel van de nonnen. Die wordt helemaal in de stijl van de Franse zonnekoning Lodewijk de veertiende opgetrokken, compleet met enorme spiegels en wandtapijten. Overnachten moet in de nabije toekomst ook mogelijk worden en wel in de achterste vleugel waar 40 hotelkamers komen.


Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 31-05-2000 door C.P.J. Aerssens