[IMAGE]

Enkele telefoontjes op dinsdagavond 14 februari deden ons snel besluiten de woensdag te benutten voor een stevige wandeling door de Loonse en Drunense Duinen met als startplaats Andromeda 2 om 10.00 uur plaatselijke tijd. De weersomstandigheden zagen er voortreffelijk uit.

Bijna exact op tijd konden Peter, Charles en Jan die woensdagmorgen vertrekken onder een stalend blauwe hemel en een temperatuur van net onder het vriespunt. Kortom voortreffelijke omstandigheden om een stevige wandeling te gaan maken. Vanaf Andromeda 2 ging het via het Oranjeplein en de Venloonstraat direct naar de Waalwijkse Baan, waar we onmiddellijk het bospad opzochten dat evenwijdig verloopt aan de doorgaande fietsroute van Loon op Zand naar Waalwijk. Meteen zaten we in het bosrijke deel van het natuurgebied en kwamen hier slechts een tweetal amazones te paard tegen. Op te fietsroute van af restaurant "De Efteling" gekomen volgden we deze verharde fietspad in noordoostelijke richting tot ANWB-paddestoel 22033. Hier verlieten we de fietsroute en vervolgden onze weg in dezelfde richting over een onduidelijk zandpad door een winters heidelandschap.

Allengs werd het terrein opener en kwamen we op een hoge duin gelegen pal achter café-restaurant "De Roestelberg". Hier kruisten wat meer wandelaars ons pad. Boven op deze duintop werden kaart en kompas voor de dag gehaald en werd op de kaart punt 20,9 aangevizierd. De gewenste richting werd op het kompas ingesteld en daarna gingen we weer op weg. Nu waren het geen onduidelijke paden of zandwegen, maar het ging door het bos. Hier stootten we plotseling op een omheining met prikkeldraad en we waren genoodzaakt een omtrekkende beweging te maken. Dit leverde geen problemen op en toen het terrein meer open werd konden we zonder problemen de weg vervolgen in de richting van punt 20,9 een markante duintop gelegen in de grote en open zandverstuiving van dit natuurgebied. Op weg hierheen kreeg Charles net geen natte voeten toen bleek dat het ijs op een van de bevroren moerassige delen niet stevig genoeg was.

Aangekomen op punt 20,9 was het ook een mooi moment om gezeten in de opwarmende winterzon even te pauzeren en ons lunchpakket te verorberen. Vanaf deze hoog gelegen duintop hadden we een prachtig zicht op de kerk van Loon op Zand en de straalzender van de PTT gelegen aan de weg van Loon op Zand naar Tilburg.

Na een half uurtje rust gingen we weer op pad in de richting van de aan het Oude Bossche Baan gelegen café "De Rustende Jagen'. Via een steile zandheling aan de zuidoost kant werd punt 20,9 verlaten. Vrij snel lieten we de zandverstuivingen achter ons en kwamen opnieuw in het bos dat langs de Oude Bossche Baan loopt. Hier werden we zo nu en dan opgeschrikt door enkele fanatieke mountainbikers die over de smalle bospaden raasden. We verlieten het bos op de hoogte waar de landbouwweg en de fietsroute uit elkaar gaan en zaten meteen aan een van de toegangspaden naar "De Brand", een moerassig elzenbos met rietkragen dat eigendom is van Staatsbosbeheer. We liepen hier even een stukje in en keerden daarna terug naar de fietsroute, die we volgden in de richting van het in herfst afgebrande Hotel-restaurant "Bosch en Duin".

Bij ANWB-paddestoel 22075 namen we de fietsroute in noordwestelijke richting tot aan het punt waar de fietsroute het bos verlaat en licht naar rechts afbuigt tussen het heideveld links en de grote zandverstuiving rechts. Hier hielden we de bosrand aan onze linkerhand aan tot we op een breed bospad kwamen dat in zuidwestelijke richting verloopt. We kruisten het brede zandpad van de Baden Powellweg op de plek waar gedurende het hele jaar een enorme modderpoel de doorgang bemoeilijkt en via en klein bospaadje kwamen we weer in de bewoonde wereld van Loon op Zand in het Land van Kleef bij kampeerboerderij "De Musschenberg".

We waren nu zo terug op Andromeda 2, waar Kitty voor de koffie had gezorgd met lekker warme appelflappen, nagenietend van een fine en gezellige wandeldag.

Charles Aerssens
15 februari 1994



Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 11-03-2005 door C.P.J. Aerssens