IN DE VOETSPOREN VAN VINCENT VAN GOGH

© L.A.W.V.VIA-VIA

Het Van Gogh Nationaal Park in het Hart van Brabant is de geboortegrond van de Vincent van Gogh (1853-1890), één van de bekendste schilders uit de Nederlandse geschiedenis. Het Brabantse landschap tussen Breda, Tilburg, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Waalwijk was namelijk een grote inspiratiebron voor een groot deel van zijn totale oeuvre. Zo vind je in de prachtige natuurgebieden en het cultuurlandschap van Midden Brabant veel iconische plekken en bezienswaardigheden waar het erfgoed van Vincent van Gogh wordt gekoesterd en die je terugziet in zijn altijd bijzondere tekeningen en schilderijen. Zijn eerste tekeningen maakt hij met potlood, geďnspireerd door het Brabantse land waar hij is geboren en de helft van zijn leven heeft gewoond. Het heeft hem gemaakt tot wie hij is geworden. Zijn werken, die hier ontstaan zijn, bestaan uit boerentaferelen en landschappen, stillevens en akkers met een kerkje op de achtergrond. Maar zijn eerste beroemde werk is ‘De Aardappeleters. Pas na zijn vertrek naar Frankrijk komt er meer kleur in zijn werken. Die kleuren geven uitdrukking aan zijn gevoelens en daarmee valt hij op in de kunstenaarswereld. Nu is het grootste deel van zijn werk te bewonderen in het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Noordbrabants Museum in ‘s Hertogenbosch.

© L.A.W.V.VIA-VIA


Vincent van Gogh wandelde zijn hele leven veel. Heel veel! Toen hij nog kind was, maakte hij wandelingen met het gezin in Zundert en omgeving. Die wandelingen vormden de basis van Vincents liefde voor de natuur. Vincent struinde in Brabant stad en land af. Hoe bijzonder is het om op diverse plekken in zijn voetsporen te kunnen treden. Bijna letterlijk. Niet alleen in en rond Zundert, maar ook rond Breda, Etten-Leur, Helvoirt, Tilburg, 's-Hertogenboschn en natuurlijk Nuenen. Op deze pagina willen we een aantal Vincent van Gogh dagwandelingen publiceren. Uitgangspunt zijn de routebeschrijvingen die bij VisitBrabant beschikbaar zijn, maar we hebben ervoor gekozen hieraan een eigen invulling te geven en routes aan te passen, die de wandelaar nog meer met volle teugen laat genieten van het cultuurhistorische Brabantse Landschap.

De volgende trajecten zijn beschikbaar:

Vincent van Gogh - Wandelroute 1
Vincent van Gogh - Wandelroute 2
Vincent van Gogh - Wandelroute 3
Vincent van Gogh - Wandelroute 4
Vincent van Gogh - Wandelroute 5
Rondwandeling omgeving Tilburg 17 KM
Rondwandeling omgeving Nuenen 15 KM
Rondwandeling omgeving Helvoirt 16,5 KM
Rondwandeling omgeving Etten-Leur 15,5 KM
Rondwandeling omgeving Zundert 14,5 KM

Deze wandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

Charles Aerssens

KAARTEN:

- TopoKaart 1:25 000, 50F Tilburg
- TopoKaart 1:25 000, 51E Son
- TopoKaart 1:25 000, 51G Eindhoven
- TopoKaart 1:25 000, 45C 's-Hertogenbosch
- TopoKaart 1:25 000, 50A Etten-Leur
- TopoKaart 1:25 000, 50C Zundert
Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Aangepast op 16-10-2023 door C.P.J. Aerssens