TOUR DU MONT BLANC


Mont Blanc 4810m

De Mont Blanc doet denken aan steile gletsjers, imposante ijsmuren en duizelingwekkende bergtoppen. Toch zijn verreweg de meeste bezoekers van dit gebied bergwandelaars. De randplateaus van de bergen rond de Mont Blanc liggen dicht bij het hooggebergte en zijn in vergelijking daarmee relatief laag. Ze bieden wandelpaden met een schitterend uitzicht en voldoende mogelijkheden om te pauzeren. Vaak komt men dicht bij ijs en rotsen - maar steeds op veilige afstand, zoals het een oppassende wandelaar betaamt. Een klassieke wandelroute in het Mont-Blancgebied is de Tour Mont Blanc (TMB). Wandelend zult je van nabij kennismaken met een van de mooiste hooggebergten ter wereld, misschien met een lichte huivering, maar zeker ook genietend van de overweldigende schoonheid die zich hier aan u voordoet.

KARAKTER VAN DE TOCHT

De Tour du Montblanc (TMB) is een bergtrektocht rond de hoogste bergtoppen van Europa, de Mont Blanc (4807 m) en de andere toppen in dit massief. De meerdaagse ondernemening biedt met fantastische uitzichten vooral onvergetelijke impressies van een imposant hoogalpiene landschap. Bovendien is deze bergtrektocht cultureel interessant. Hij voert je door drie landen: Frankrijk, Itali en Zwitserland. De paden zijn meestal goed onderhouden maar verschillend gemarkeerd. Op de hoge passen kan tot midden in de zomer sneeuw liggenen het weer kan aan de noordkant van der route (Chamonix) heel anders zijn dan aan de zuidzijde (Courmayeur). De TMB kan naar wens langer of korter gemaakt worden. Talrijke varianten zijn mogelijk. Men kan ook heel verschillende uitgangspunten en vertrekpunten kiezen: als echte bergtrektocht, waarbij je in de vele eenvoudige berghutten overnacht. Of als comfortabele wandeling, waarbij je alleen een dagrugzak meeneemt en de bagage per bus laat vervoeren en in hotels overnacht.

DUUR VAN DE TOCHT

8 tot 10 dagen

BESTE TIJD

Begin juli tot midden september (naargelang de omstandigheden). Je moet er aan denken dat de TMB tijdends de zomervakantie vaak druk belopen wordt (vooral in augustus).

UITRUSTING

Aan de andere kant betekent wandelen in het Mont-Blancgebied iets anders dan wandelen in de Voor-Alpen. Wat daar de hoogste toppen zijn, vormen hier als het ware de vertrekpunten. Dat betekent dat de hoogteverschillen bij een groot aantal routes 1000 m of meer bedragen. Je moet dan ook beschikken over een goede berguitrusting voor deze meerdaagse onderneming. Daarnaast betekent het dat - tenminste in juli en in het bijzonder na een winter met veel sneeuw - een ijspikel of telescoop-skistak goede diensten kunnen bewijzen. Een touw kan raadzaam zijn.

VERTREKPUNT

Als klassiek vertrek- en eindpunt van de TMB geldt Les Houches (1006 m) aan de westelijke ingang van het dal van Chamonix, met bus en trein bereikbaar vanuit Chamonix. Maar natuurlijk kun je de TMB ook ergens anders beginnen.



ROUTEBESCHRIJVING TOUR DU MONT BLANC

  L.A.W.V.VIA-VIA


DAG 1

Les Houches - Bellevue - Col de Voza - Boinnassay - Le Champel - Les Contamines

Het ooit nietige gehucht Les Houches is een uitgestrekte chalet-nederzetting geworden. Dit valt vooral op bij de tocht omhoog van Les Houches via Bellevue naar de Col de Voza. Je hebt daarbij een mooi uitzicht op het dorp en later op het hele Arvedal tot aan Chamonix. Het is een aangename route die zeer geschikt is voor de eerste dagen van TMB: omhoog ligt hij meestal in de halfschaduw terwijl de Col de Voza met zijn 1653 m niet echt hoog is. Bij Les Houches begint een paar meter ten westen van het kabelbaanstation een klein weggetje (aanduiding GR 5) dat men volgt. Vandaar gaat een goed, maar soms enigszins steil pad omhoog naar Bellevue. In westelijke richting loopt het pad licht dalend naar Col de Voza. Hier daal je af naar Bionnassay, steek de beek over naar Le Champel. De route gaat in westelijke richting en volgt de GR 5. Van Le Champel gaat het naat Le Gerdil en vevolgens over de grote weg naar Les Contamines.

DAG 2

Les Contamines - Notre Dame de la Gorge - Nant Borrant - Chalet Hotel de la Balme - Col du Bonhomme - Col da la Croix du Bonhomme - Refuge du Col da la Croix du Bonhomme

Vanuit Les Contamines leidt een oude romeinse heirbaan, geplaveid met grote keien, voert je in zuidelijke richting. Deze route hier in de zuidwestelijke hoek van het Mont-Blancmassief was vroeger, toen de TMB nog niet zo populair was als dat hij nu is, een eenzame onderneming. Tegenwoordig moet men zich met name in het hoogseizoen instellen op grote drukte. Neem vanuit Notre Dame de La Gorge het brede pad in zuidelijke richting. Dit pad gaat eerst licht omhoog, maar wordt onder het Chalet Hotel de La Balme steiler. Blijf op dit brede pad tot een bocht boven La Balme. Net boven buigt dit pad daarna linksaf in zuidoostelijke richting. Kort daarna slaat een pad linksaf naar de Lacs Jovet, wat ook een mooie bestemming is. Op een gegeven moment gaat het pad weer verder omhoog naar het zuiden, totdat het uitkomt bij een smal dalletje dat eindigt bij de Col du Bonhomme. Vanaf de Col du Bonhomme links aanhouden voor het laatste, bijna vlakke stuk naar de Col de Ia Croix du Bonhomme, direct hier achter ligt de Refuge du Col da la Croix du Bonhomme.

DAG 3

Refuge du Col da la Croix du Bonhomme - Col des Fours - Villes des Glaciers - Chalet Refuge des Mottets

Ga vanaf de Refuge du Col de La Croix du Bonhomme in noordelijke richting terug naar de Col zelf en dan bij de splitsing rechtsaf. Het pad gaat eerst vlak en dan steiler omhoog naar de Col du Fours. De Col du Fours het hoogste punt van de rondwandeling rond de Mont Blanc. Daarna gaat het aan de oostkant steil naar beneden. Na een hellinkje loopt het pad verder over de linkerkant van het dal. Hier moeten verschillende beken worden overgestoken, voordat men bij Les Tufs(1993 m) een comfortabel pad bereikt dat afdaalt naar Ville des Glaciers. Een steiler en korter pad is ook mogelijk, maar in het belang van uw knie n kan dat beter worden vermeden. Vervolgens ga je van Ville des Glaciers in een korte klim naar Chalet Refuge des Mottets. In Ville des Glaciers, 'Stad van de gletsjers', lijkt het alsof Tartarin de Tarascon deze naam heeft bedacht, want de enige zichtbare gletsjer is betrekkelijk bescheiden, hoewel hij de naam Glacier des Glaciers draagt - zoiets als: 'de moeder van alle gletsjers'.

DAG 4

Chalet Refuge des Mottets - Col de la Seigne - Refuge Elisabetta Soldini - Val Veni - Freiney - Entr ves / La Palud

  L.A.W.V.VIA-VIA Van het Chalet Refuge des Mottets gaat het pad met veel bochten naar het oosten. De tocht vanaf Mottet ligt 's morgens aangenaam in de schaduw, en leidt omhoog. Bij een splitsing houdt men links aan (aangegeven) en volg je het pad dat in noordoostelijke richting langs een tamelijk vlak stuk naar de Col de Ia Seigne gaat. Als de Col bereikt is, heeft men plotseling een schitterend uitzicht op het Val Veni en zijn bergen. Wat de taal betreft kan men in dit deel van ltali het beste terecht met Frans. Behalve de kleine St. Bernard was de Col de La Seigne vroeger ook een omstreden grensovergang tussen Frankrijk en ltali . Tegenwoordig kan men de Col oversteken zonder iets van een grensovergang te merken. Het smokkelen met een grote rugzak vol smokkelwaar behoort tot het verleden.

Aan de overkant van de Col gaat het pad eerst matig steil en dan bijna vlak onderlangs de Pyramides Calcaires naar Refuge Elisabetta Soldini. Hoewel ze een beetje wegvallen tegen de omgeving, zijn ook de Pyramides Calcaires aan de noordkant de moeite waard. Het lijkt wel alsof deze kalkpiramiden zich per abuis in deze omgeving bevinden. Vanaf Refuge Elisabetta Soldini neem je eerst de slechte weg naar Lac Combal. Hier steek je de beek naar links overen vervolgt de weg naar Cantine de la Visaille. Deze etappe van de TMB door het Val Veni behoort tot de mooiste vanwege de wisselende uitzichten op de zuidkant van het Mont Blanc massief. Via Chalets Freiney en Peuterey kom je in Purtud en vervolgens bereik je Notre Dame de la Gu rison. Nog enkele bochten en je bent on Entr ves / La Palud.

DAG 5

Entr ves / La Palud - Planpincieux - La Vachey - Arnuva - Pr de Bar - Col Ferret - La Peula - Ferret - La Fouly

De route van Entr ves / La Palud via Planpincieux naar La Vachey langs de straatweg is in het hoofdseizoen niet bepaald plezierig. Het permanente, langsrazende verkeer en het ontbreken van een wandelpad brengt veel wandelaars ertoe met de bus naar het ltaliaanse Val Ferret te gaan. Vanaf La Vachey naar Arnuva loopt er echter een betrekkelijk eenzame wandelroute, die slechts een paar honderd meter boven het dal loopt. Vanuit Vachey gaat u langs de weg het dal in. Na twee kronkels kort na een brug over een beekje en bij een klein huis, kom je bij een afslag. Het pad rechtsaf gaat met veel bochten omhoog tot onder de almhutten van Gio . Hier neem je in noordoostelijke richting een meestal vlak pad door prachtige bergweiden, dat in het begin nauwelijks herkenbaar is; het spoor wordt echter steeds duidelijker. Na het oversteken van verschillende beekbeddingen bereik je opnieuw een bergweide. Hier gaat een steil pad met veel bochten naar het dal, waar het uitkomt in de buurt van restaurant Arnuva. Dit nog nauwelijks platgetreden pad langs de schitterende bloemenweiden heeft een mooi uitzicht op een bijna onbekende hoek van het Mont Blancgebied, de bergen rondom de Glacier de Fr bouze. Neem vanaf Arnuva het brede pad in noordoostelijke richting naar het eind van het dal. Bij de eerste van twee bochten slaat een pad linksaf naar de Refuge Dalmazzi. Volg het brede pad tot een splitsing en ga daar rechtsaf. Bovenlangs de ruines van Refuge Elena kom je in Pr -de-Bar waar een nieuwe refuge wordt gebouwd. Ga kort na de bergweide bij een splitsing naar rechts en dan over een steeds smaller wordend pad omhoog naar de Grand Col Ferret.

De overgang van ltali naar Zwitserland over de Grand Col Ferret is een oude verbinding, vergelijkbaar met de Col du Grand Bernard. Omdat die laatste verbinding tussen Aosta en het Rh nedal korter is, bleef de Grand Col Ferret verschoond van vierbaanswegen, tunnels en benzinedampen. Voor wandelaars is deze pas al lang een populaire bestemming. De overgang van de zonnige ltaliaanse kant, met mooie uitzichten, naar het koudere traject boven Ferret, is eerst enigszins teleurstellend. Daarna wordt het boeiender, met name in het Zwitserse Val Ferret met zijn dorpen en gehuchten. Aan de overzijde van de Grand Col Ferret gaat het pad comfortabel naar beneden langs een bergrug en vervolgens met bochten steiler omlaag via La Peula naar de weg even boven Ferret. Even verderop bereik je La Fouly

DAG 6

La Fouly - Praz de Fort - Issert - Campex - Campex d en Haut - Campex d en Bas - Bovine

Een bijzonderheid van de TMB zijn de lange dalroutes. Je bent vaak geneigd daarvoor het openbaar vervoer te gebruiken, maar juist de trajecten - door het dal of op de uitzichten biedende 'balcons' - door de onderling zo verschillende dalen vormen een belangrijk attractie van de Tour. Het stuk tussen La Fouly en Champex heeft een heel ander karakter dan de andere etappes. Je loopt door een stil gebied en komt af en toe langs een dorpje. Wel ligt aan het einde van deze reute een vermoeiende klim naar Champex te wachten. In La Fouly begint de route aan de linkerkant van de Drance de Ferret bij L'A Neuve. Het brede pad splitst zich al gauw, volg richting Amone. Hier niet de brug oversteken en de weg nemen, maar op dezelfde linkeroever (stroomafwaarts) blijven. Na 2 km wordt een brug bereikt. De route blijft echter steeds aan de linkerkant van de Drance.

  L.A.W.V.VIA-VIA

Het pad splitst herhaaldelijk, maar alle paden op deze oever komen uiteindelijk uit bij de brug over de Reuse de Saleina en zo bij Praz de Fort. Hier kort langs de weg en dan rechts afslaan via Arlaches naar Issert. Aan het einde van Issert linksaf slaan van de straatweg en een langzaam hellend en goed gemarkeerd pad volgen naar Champex. Je komt vlak langs het zwembad. Daarna rond het Lac de Champex. Vanuit Champex gaat het eerst via Champex d'en Haut en Champex d'en Bas naar beneden, over een weggetje dat grotendeels langs de beek en naast de straatweg naar het Rh nedal loopt. Onderaan Champex d'en Bas ligt een brug over de beek. Na het oversteken daarvan volg je het pad, dat bij een splitsing rechtsaf gaat in noordwestelijke richting. Het pad gaat over Plan de l'Au steeds lichtjes stijgend met grote lussen omhoog naar het hoogste punt van de route, Bovine.

DAG 7

Bovine - Col de la Forclaz - Trient - Les Herberg res - Col de Balme - Le Tour - Montroc le Planet

Het traject van Bovine naar de Col de La Forclaz zou in de meeste Alpengebieden als een tocht met mooie vergezichten gelden. In het Mont-Blancgebied is de wandelaar echter verwend met machtige hellingen, imposante granietrotsen en schitterende gletsjers; deze route ontleent zijn aantrekkingskracht dan ook vooral aan het gevarieerde verloop. Het duidelijke pad gaat direct verder naar Col de Ia Forclaz. Om van die Col de la Forclaz in Trient te komen, kan het best het pad rechtstreeks, en niet de drukke weg worden genomen. Van Trient ga je in zuidelijke richting via Peuty naar de voet van de geul die omlaag komt van de Col de Balme. Over de rechteroever (stroomafwaarts!) gaat een pad met veel bochten omhoog naar de Col de Balme via Les Herberg res. Vanaf Trient gaan ook paden via het Chalet du Glacier naar de Col de Balme. Die zijn echter langer en nauwelijks afwisselender. De Col de Balme was vroeger de logische overgang vanuit het Rh nedal nadat men de Col de La Forclaz had overgestoken. Pas na het aanleggen van autowegen werd de route over Ch telard en de Col des Montets veel gunstiger. Zo kon de Col dtijd voorbehouden blijven aan de bergwandelaars. Door de ligging op het noordoosten ligt in het begin van het jaar nog sneeuw in de geul vanaf de Col de Balme; voorzichtigheid is hier geboden. Daarna heeft men vanaf de pas weer een schitterend uitzicht op de Mont Blanc en zijn trawanten. Vanaf de Col de Balme kun je te voet afdalen naar het dal via Chalets de Charamillon naar Le Tour en Montroc le Planet.

Dag 8

Montroc le Planet - Tr -Le-Champ - La Fl gere - Planpraz - Le Brevent - Chamonix - Les Houches

Vanuit Montroc le Planet loopt een pad naar Tr -Le-Champ. In Tr -le-Champ begint de route op een kleine parkeerplaats, vlak boven het dorp aan de linkerkant van de weg. Het aanvankelijk licht stijgende pad komt zonder problemen op te leveren uit bij een splitsing boven een oude, stilgelegde stoeltjeslift. Hier gaat de route rechts aanhoudend verder bergopwaarts tot bijna onderaan de rotswanden, die ook de Dalle de Ia Remuaz worden genoemd. Zonder de aandacht teveel te laten afleiden door de klimsporters - anders dreigen gevaarlijke struikelpartijen - kom je via een bijna vlak traject aan de voet van de Aiguillette d'Argenti re. Deze bescheiden top ligt vlak aan de wegkant. Direct daarna ga je linksaf via Chalet des Ch serys naar La Fl gere. Hier begint de TMB boven het hotel en verloopt overwegend in westelijke en zuidwestelijke richting tot Chalet de Planpraz. Vanaf hier ga je eerst in noordwestelijke richting over een kleine helling naar het startpunt van verschillende wandelroutes. Hier begint ook de klim naar de Col de Br vent.
  L.A.W.V.VIA-VIA

Vanaf de Col de Br vent zelf gaat aan de westkant van de bergkam een geleidelijk stijgend pad naar de top van de Br vent. De Br vent geldt algemeen als een zeer lonend uitzichtpunt in het massief. Het uitzicht op de tegenoverliggende Aiguilles van Chamonix, van de Aiguille du Midi tot de Aiguille des Grand Charmoz, is inderdaad buitengewoon indrukwekkend. De meeste indruk maken echter de reusachtige gletsjers die zich vanaf de toppen van de Mont Blanc naar beneden uitstrekken. Met een verrekijker kun je van een comfortabele afstand de Mont Blanc bewonderen en het spoor volgen dar van de top over de Grands Mulet door de gletsjerbreuken naar beneden kronkelt.

Voor de afdaling kun je gebruik maken van de kabelbaan. Eerst naar het kabelbaanstation van Planpraz en vervolgens naar Chamonix. Rest nog de etappe naar Les Houches alwaar de TMB begonnen is.

>TV8 Mont-Blanc

Deze wandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


KAARTEN

- IGN 1 : 50 000, Mont Blanc - Beaufortain
- IGN 1 : 25 000, 3531 ET en 3630 OT
- Pays du Mont Blanc, 1: 50 000, Les trac s grand air 8, Didier Richard
- SLK 1 : 50 000, Mont Blanc - Grand Combin

GIDSEN

F hrer GR TMB, Ref. 028, FFRP (F d ration Fran aise de Ia Randonn e P destre) lSBN 2-85-699-612-4. ca. FFr. 20.-


Rond de Mont Blanc, Uitgeverij Rother, M nchen. lSBN 3-7633-4177-3

In Chamonix en Courmayeur zijn talrijke natuur-, kultuur- und bergsportboeken verkrijgbaar m.b.t het Mont Blancgebied (welliswaar slechts weinig literatuur in het Nederlands of Duits).

INFORMATIE

Office du Tourisme Chamonix
F - 74400 Chamonix/Mt. Blanc
Tel. 0033/450 53 00 24

Azienda di Promozione Turistica Courmayeur
I - 11013 Courmayeur/Aosta
Tel. 0039/0165 84 20 60

Maison de la Montagne
(Verh ltnisse auf der TMB, individuelle Beratung)
F - 74400 Chamonix/Mt. Blanc
Tel. 0033/450 53 22 08



Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 15-09-2000 door C.P.J. Aerssens