OP PAD IN HET GROSS WALSERTAL
Wie naar het Gross Walsertal komt, komt om te wandelen, want veel ander opwindend vertier biedt het dal niet. Het Gross Walsertal voldoet volledig aan de kwalificatie onbekend en rustig. Acht nietige dorpen slechts en dan strandt het asfalt bij het gehucht Buchboden. Daar schieten de wanden van de Walserkamm, met de Rote Wand als koploper, dreigend de hoogte in en wandelaars voelen hun hart een sprongetje maken. Naast het prachtige klooster St. Gerold, kun je nog met de Sonntag Seilbahn omhoog om vanaf het eindpunt op 1550 meter een paar aardige dagwandelingen te maken.

De verschillende dorpen in het Walsertal hechten sterk aan hun eigen karakter, hoewel de bewoners van origine afstammen van Walser families die in de 14e eeuw vanuit Zwitserland naar Oostenrijk trokken. Het oorspronkelijke Walser saamhorigheidsgevoel is in de loop der eeuwen verdwenen. Door dit eigen-haard-is-goud-waard-principe en de wat geïsoleerde ligging is het Gross Walsertal stil, mooi en oorspronkelijk gebleven. Ideaal derhalve voor wandelaars.

De mogelijkheden zijn oneindig. Vanuit alle dorpen in het Gross Walsertal kun je korte en lange dagtochten maken, die vaak goed zijn gemarkeerd. De wandelkaart Gross Walsertal die wordt uitgegeven door het toeristenbureau geeft een uitstekend overzicht van alle dagwandelingen. Alleen ten plekke verkrijgbaar voor ca € 7,-. Een echt dagtochtbijbeltje is de Rother Wander-führer Gross Walsertal met 45 suggesties voor een dagje wandelen, ca €14,50. Leuke en niet al te moeilijke topjes zijn de Tälispitz (2000 m), Hoher Frassen (1979 m), de Löffelspitz (1962 m) en de Blasenka (2010 m). De Rote Wand is machtig en mooi, maar van alle kanten alpien en alleen voor ervaren rotsklimmers. Daarnaast loopt hier ook de Grosse Walserweg; deze begint in Mittelberg (Klein Walsertal) en loopt in 34 etappes via het Gross Walsertal naar het Zwitserse Zermatt.

ROUTEBESCHRIJVING

DAG 1

Buchboden (910 m) - Göppinger Hütte (2245 m), ca 4 uur

Het wordt een indrukwekkende dag met een stevige klim van ruim 1300 meter, maar ook een rustige dag, want de weinigen die vanuit Buchboden naar de Göppinger Hütte lopen, gaan via het Lutzbachtal. Bij de laatste parkeerplaats na Buchboden slaan wij het Gadental in. We passeren Gasthof Bad Ratenbrunnen. Aan het eind van de 18e eeuw was het een gerenommeerd kuuroord, tegenwoordig is het eigenlijk alleen nog interessant om wat te drinken. Jammer, want het ligt op een schitterende plek, midden in een stil bos. En de zwavelbron is nog steeds de grootste van Oostenrijk.'

De route voert door het zeer eenzame Naturschutzgebiet Gadental, één van de weinige dalen in Oostenrijk waar gemotoriseerd verkeer is verbannen. Je vindt er nog echte almen die eenmaal per jaar per helikopter worden bevoorraad. Via Gaden Alm (1200 m) bereiken we Diesnerbergalpe (1626 m). Hie staat een eenzame boerderij op de alm. Na de alm begint de steile klim naar het Muttwang Joch op 2025 meter. Vanaf het Joch kiezen we de weinig gebruikte Jägersteig, waarbij we weinig hoogtemeters verliezen én helemaal alleen zijn. Volgens een bordje is de route alleen voorbehouden aan ervaren bergwandelaars, maar hij is goed gemarkeerd en voor iedereen met evenwichtsgevoel een heerlijk alternatief.

Piz Buin 3312 meter
Na een steile afdaling komen we op een breed plateau, Gamsboden, met een groene weide vol bloemen die in de volksmond Märchenwiese wordt genoemd. In een wip zijn we vervolgens bij de Göppinger Hütte, bijzonder fraai gelegen op 2245 meter. Op heldere dagen zie je naar het zuiden de Piz Buin (3312 m, de hoogste top van de Silvretta) en dichterbij naar het oosten de bergen rond Lech. Vanuit Lech komen wel wat dagjesmensen omhoog, maar overlopen is de hut zeker niet. Wie in de buurt van de hut wil klimmen kan kiezen voor de Johannes Kopf (2508 m). Deze scherpe berg kent een mooie, lange graat met luchtige, speelse Kletterei. Het gesteente ligt vrij los, dus uitkijken. Wie wat eenvoudigers wil doen, kan de Hochlicht Spitze (2600 m) beklimmen.

DAG 2

Göppinger Hütte (2245 m) - Braunartspitze (2649 m) - Biberacher Hütte (1842 m), ca 5 uur

Bij de hut wordt aangegeven dat deze tocht alleen voor ervaren bergwandelaars is, maar dat geldt vooral voor wie de route vanaf de Biberacher Hütte doet. Onder de top van de Braunarlspitze zitten wat lastige stukjes en wie dat niet aandurft, kan het eenvoudige alternatief via Obere Alpschelle nemen. Op sommige stukken langs de route hangen enkele trieste hoopjes staalkabel die zo ver doorveren dat je met je rug bijna in Lech terechtkomt. Oppassen dus. Let ook op dat er het hele zomerseizoen sneeuwvelden zijn die de afdaling glad kunnen maken.

Het uitzicht van de Braunartspitze is bij mooi weer 360 graden. We zien de 3000'er Piz Buin, de Schesaplana (2964m, de hoogste top van Vorarlberg), de bossen van het Bregenzer Wald en de Drei Türme in Zwitserland. Met weinig wind en veel zon een plek om uren te zitten en te kijken. De afdaling aan de andere kant is steil, maar overzichtelijk. Uiteindelijk kom je uit op de Braunarlfürggele (2146 m) en vandaar loop je over een breed almpad op hoogte naar de Biberacher Hütte. Een gezellig drukke hut met veel uitzicht en zon, prima om te overnachten. Een simpel topje in de buurt van de hut is de Rothorn (2243 m).

DAG 3

Biberacher Hütte (1842 m) - Buchboden (910 m), ca 3,5 uur

Deze laatste dag drie tenslotte kent een lange afdaling, maar begint met een stukje stijgen naar 1940 meter. Aanvankelijk lopen we door een behoorlijk alpien landschap, later wordt het vriendelijker en wandelen we langs een aantal gaaf bewaarde almen, waar de mensen tijd hebben om een praatje te maken en ons verse melk te verkopen. Bij de Jagdhütte kiezen we definitief voor de afdaling naar Buchboden.ALGEMENE INFORMATIE

KAARTEN

Kompass Wanderkarte 1:50.000 Blatt 2 Bregenzerwald/Westallgäu
Kompass Wanderkarte 1:50.000 Blatt 32 Blundenz-Schruns-Klostertal

GIDSEN

- Walking the Austrian Alps, uitg. Mountaineers, ca € 15,-
- Zwischen Karwendel und Bodensee, uitg. Berg, ca € 25,-

HUTTEN

Göppingerhütte (2245m)
21 Zimmerlager, 44 Lager, 8 Notlager
Telefon: 0043 5516 4115
Hüttenwart Peter Matthee
Stocker 49
A - 6933 Doren

Biberacherhütte (1862m)
10 Zimmerlager, 110 Lager
Telefon: 0043 5519 257
DAV Sektion Biberach
Saulgauerstrasse 50
D - 88400 BiberachLange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 26-03-2002 door C.P.J. Aerssens