Wandelingen OostenrijkOostenrijk is het huttentochtland bij uitstek. Wie van berghut naar berghut wil gaan, heeft in totaal de beschikking over 714 hutten en toevluchtsoorden. Velen zullen er hun eerste bergtrektocht op een van de vele langeafstandswandelpaden gemaakt hebben, bijvoorbeeld in het Zillertal, het Ötztal of de Silvretta. Oostenrijk heeft met 40.000 kilometer gemarkeerde wandelwegen een uitgebreid net van Weit-Wander-Wege. Deze laten zich grofweg in 3 categorieën indelen, afhankelijk van de hoogte en het terrein waar ze doorheen lopen. Uiteraard wordt elke route bij slecht weer of buiten het seizoen zwaarder en stelt dan hogere eisen aan conditie, uitrusting en ervaring.

- In het middelgebergte zijn goedgemarkeerde paden die niet zo hoog komen.De Oostenrijkse Alpenvereniging OeAV beveelt deze aan als gezinstochten. Het zijn de WWW 04, 05, 06, 07, 08, 09.

- De alpiene routes komen boven de 2500 meter, dus ruim boven de boomgrens en deze vragen bergwandelervaring, een goede looptechniek, vrij van hoogtevrees en een goed richtinggevoel. Onderweg soms afgronden en sneeuwvelden. Moeilijkheidsgraad D-E. Het zijn de WWW 03, 09 (deels), 10.

- De hoogalpiene routes liggen boven de 3000 meter met hoogteverschillen tussen 1000 en 1500 meter per dag. Soms langs afgronden, door blokkenterrein, over sneeuwvelden en gletsjers. Steile rotspassages zijn veelal beveiligd met staalkabels of ijzeren pennen. Bergwandelervaring en een goede alpiene uitrusting zijn onontbeerlijk. Moeilijkheidsgraad E-F. Het zijn de WWW 01, 02. De (hoog)alpiene routes hebben vaak varianten die door minder moeiljik terrein gaan.

Hoewel de OeAV een actieve Sektion Weitwanderer heeft, worden de WWW's onderhouden door de Verkehrsvereine en regio-afdelingen van de OeAV. Hierdoor kunnen onderhoud en bewegwijzering per regio verschillen. Behalve met bordjes, zijn de WWW's vooral gemarkeerd met de bekende rood-wit-rode verfstrepen, soms voorzien van een padnummer. In hoogalpiene terrein staan ook steenmannetjes en op gletsjers of sneeuwvelden soms stangen.De Oostenrijkse langeafstandswandelwegen zijn nauwkeurig beschreven in de sober uitgevoerde Wanderführer van uitgeverij Styria (ca. € 20,- per stuk) Per route is er een uitgebreide beschrijving, overzichtsschetsen en hoogteprofielen en aanvullende informatie. De kaartjes in de gidsen zijn niet gedetailleerd genoeg om de route te lopen. Maar de WWW's zijn ingetekend op de 1:50.000 Wanderkarten van het Bundesamt für Eich- und Vermessungswesen (ca. € 12,- per stuk)

Op te vragen zijn via deze site de volgende wandelroutes:


Bergwandeling Silvretta
Bergwandeling Rätikon
Bergwandeling Ober-Inntal
Bergwandeling Vorarlberg
Huttentocht in de Verwall
Klettersteige in de Stubaier Alpen
Huttentocht in het Karwendel 1
Huttentocht in het Karwendel 2
Huttentocht Hohe Tauern
Rondje Mayrhofen
Stadswandeling Innsbruck

Bergwandelen op de grens van Oostenrijk en Zwitserland
Meerdaagse huttentocht op de grens van Oostenrijk en Zwitserland
Wandelen omgeving Ober-Inntal, Kaunertal en Samnaun
3-daagse bergwandeling Gross Walsertal
Meerdaagse huttentocht op de grens van Vorarlberg en Tirol
Klimmen en wandelen in de omgeving van Neustift
5-daagse bergtocht Traject Seefeld - Karwendelhaus
meerdaagse bergtocht Traject Karwendelhaus - Scharnitz
6-daagse huttentocht National Park Hohe Tauern
Rondwandeling omgeving Mayrhofen
Dwalen door de hoofdstad van Tirol

Deze wandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.
Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA". caerssens@home.nl

Gegenereerd op 26-03-2002 door C.P.J. Aerssens