HUTTENTOCHT NATIONAL PARK HOHE TAUERN
Traject Neukirchen - Ferleiten

Grossglockner 3798 m

Het National Park Hohe Tauern omvat gedeelten van het Salzburgerland, Oost-Tirol en Karinthië en is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Het behoort met zijn enorme natuurrijkdom ongetwijfeld tot de meest verfijnde wandelgebieden van Oostenrijk. De Hohe Tauern zijn de groene longen van het land. Dankzij de status van nationaal park is er ook geen overdadig toerisme. Delen van het park zijn nog in gebruik met traditionele landbouw zonder het landschap aan te tasten. Hier in dit uitgestrekte oerlandschap met de hoogste en beroemdste bergen van Oostenrijk vinden we een dan ook rijke flora en fauna, verrassend stille dalen en onbekende hutten, enorme gletsjers en honderden kilometers wandelpaden.

De groot deel van de Hohe Tauern is alpien gebied. Hier liggen er de hoogste toppen van Oostenrijk: de Grossglockner (3798 m) en de Grossvenediger (3674 m). De Grossglockner werd al op 28 juli 1800 beklommen door de twee broers Klotz en de pastoor Horrasch. De Grossvenediger volgde 41 jaar later. Op 3 september 1881 beklom Ignaz von Kürsinger de 3674 meter hoge top. Ook de grootste gletsjergebieden van de Ostalpen vind je hier. De Pasterzegletscher in het Glocknergebied is de langste gletscher van de Ostalpen. In totaal vind je in de Hohe Tauern 246 gletsjers. Maar, voor hoe lang nog? De laatste dertig jaar zijn de gletsjers in een schrikbarend tempo aan het terugtrekken. Regelmatig loop je door rots- of puinvelden waar volgens de kaart eens gletsjer heeft gelegen.

KARAKTER VAN DE TOCHT

De gelopen route is een 6-daagse bergtrektocht, begint in het westen in Neukirchen am Grossvenediger en loopt door naar het hart van het park. Een tocht dwars door beroemde berggebieden. De route eindigt in Ferleiten bij het asfalt van de Glöckner Hochalpenstrasse, die het nationale park samen met een paar andere wegen bruut in vier stukken verdeelt. Makkelijk en moeilijk terrein wisselt elkaar af en je kunt de dagetappes zo zwaar maken als je wilt door af en toe een top te beklimmen. De tocht is voor gevorderde bergwandelaars en voert door alpiene gebied met soms aardige hoogteverschillen, dagelijks ongeveer 500 meter stijgen en dalen met soms een uitschieter naar 1000 meter. Bergwandelervaring, een goede conditie en kennis van kaart en kompas zijn gewenst.

DUUR VAN DE TOCHT

6 dagen. Wie meer tijd heeft, kan nog extra dagen inlassen om een beklimming te doen of een rustdag te plannen om de imposante bergwereld op zich te laten inwerken.

BESTE TIJD

Van juli tot september, naargelang de omstandigheden. Informeer altijd naar die omstandigheden op de route.

UITRUSTING

Wandelen in alpien gebied betekent dat er hoogteverschillen moeten worden overwonnen. Je moet dan ook beschikken over een goede bergwandeluitrusting voor deze meerdaagse onderneming met goede bergwandelschoenen, eventueel pickel, stijgijzers, klimgordel en touw. Maar ook regenjack en broek, fleecetrui, zonnebrand met hoge factor, zonnebril, topokaarten, routegids, kompas, hoogtemeter, mogen niet ontbreken Voor nood: EHBO, fluitje, spiegeltje, bivakzak, aluminium reddingsdeken.

VERTREKPUNT

We starten onze meerdaagse tocht vanuit Neukirchen am Grossvenediger (856 m). Het dorp ligt wat verscholen in de Oberpinzgau aan de Salzach, een dal tussen de Gerlospas en de plaats Mittersill, ongeveer 50 km ten westen van het bekende ski-oord Zell am See.


ROUTEBESCHRIJVING HUTTENTOCHT NATIONAL PARK HOHE TAUERN

Obersulzbachtal
DAG 1

Neukirchen am Grossvenediger (857 m) - Obersulzbachtal - Berndlalm (1514m) - Postalm (1699 m) - Kürsinger Hütte (2547 m)

Algemeen: 1690 m stijgen. Looptijd: 6,5 tot 7 uur

Vanaf Neukirchen am Grossvenediger in het Oberpinzgautal, aan de noordkant van de Hohe Tauern, lopen we in zuidelijke richting het Obersulzbachtal in. Al meteen aan het begin van dit dal komen we voorbij het Naturdenkmal Untersulzbach Wasserfall (1022 m). De ongeveer 80 meter diepe kloof met waterval is door een interessante wandeling ontsloten met verschillende uitzichtbordessen. Bijzonder opvallend zijn de korstmossen op de rotsen bij de waterval. We komen op een bochtige, onverharde weg, die ons langs steile hellingen voert waar de bossen door neerkomende lawines gedeeltelijk zijn weggevaagd. De erosie heeft toegeslagen.

Voor we op de Berndlalm (1514m) komen gaat naar rechts een kabelbaan naar de Seebachalm. Op Berndlalm is een Gasthof waar je wat kunt eten en drinken. In het kapelletje op de Berndlalm is een gedenkplaat voor een drietal slachtoffers van een steenlawine op 3 augustus 2001. Verder gaat het naar de Postalm en de materiaalkabelbaan op 1920 meter van de Kürsingerhütte. Van daar loop je over een goed gemarkeerd pad in ongeveer anderhalf uur naar de hut. Over deels met staalkabel gezekerde trappen bereik je dan de berghut. De Kürsingerhütte is mer een verzameling van een aantal hutten en lijkt eerder op een gehuchtje voorzien van meerpersoonskamers met douche.

Het is ook mogelijk om je met een taxibusje vanuit Neukirchen am Grossvenediger door het Obersulzbachtal te laten vervoeren naar de materiaalkabelbaan op 1920 meter en vandaar nog de klim naar de Kürsingerhütte (2547 m) onder de voeten te nemen.

Grossvenediger 3667 m
DAG 2

Kürsinger Hütte (2586 m) – Grossvenediger (3667 m) - Venedigerscharte (3414 m) - Alte Prager Hütte (2489 m).

Algemeen: 1105 m stijgen, 1178 m dalen. Looptijd: 6 tot 6,5 uur

Vandaag staat eerst de beklimming van de Grossvenediger (3667 m) op het programma. Deze berg behoort samen met de Grossglockner tot de popuIairste hoogtepunten van Oostenrijk. De Grossvenediger is makkelijker te bekIimmen dan de Grossglockner en op kraakheldere dagen wordt hij dan ook door honderden mensen tegelijk bestormd. Het is raadzaam vroeg in de morgen op pad te gaan. Via de normaalroute is de beklimming technisch niet moeilijk. Van de Kürsinger Hütte (2586 m) nemen we de gemarkeerde route over de morenenhelling richting noordoosten. Op ongeveer 2770 meter gaat het iets naar beneden naar de enorme ijsvlakte van de Obersulzbachkees.

We lopen nu bijna voortdurend over een gletsjer waar gletsjeruitrusting en kennis van reddingstechnieken absoluut noodzakelijk zijn. Door een labyrinth van gletscherspleten naar het oosten gaat het over de gletscher onder de Zwischensulzbachtörl (2917 m) door. Vervolgens met een boog naar rechts, richting zuidoost, en dan sterk klimmend naar de Venedigerscharte (3414 m). Een lastige klim in de steile helling brengt in de Firnsattel. Daarna rechts (zuidwest) klimt de route nog even om tenslotte over een pittige steile en vrij smalle, met sneeuw bedekte graat de top te bereiken, waar een kruis het hoogste punt (3667 m ) markeert.

Als we de top verlaten, dalen af tot vlakbij de Venedigerscharte (3414 m) en nemen dan niet dezelfde weg terug naar de Kürsinger Hütte, maar dalen over de spletenrijke Schlatenkees af naar het oosten. Van Nieder Zaun (2993m) onder de lange rotswand door tot 2830 meter waar de gletscher ophoudt en over de morenen vlak verder oostwaarts leidt de route ons naar de drukke Neue Prager Hütte (2796 m). We Iopen vanaf de drukke Neue Prager Hütte (2796 m) in ongeveer een uur door naar de lager gelegen Alte Prager Hütte (2489 m) die ouder en kleiner, maar ook veel gezelIiger is. Hier hebben we uitzicht op de Klein Venediger en de met gigantische spleten uit elkaar gerukte Untere Keesboden.

Schlatenkees Grossvenediger 3667 m
DAG 3

Alte Prager Hütte (2489 m) - Sandebentörl (2753 m) - St. Pöltener Hütte (2481 m) over de St. Pöltener Westweg

Algemeen: 630 m stijgen, 630 m dalen. Looptijd: 7 tot 7,5 uur

Vandaag volgen we de St. Pöltener Westweg, een onderdeel van de Venediger Höhenweg. Ten onrechte wordt deze tocht zelden gemaakt; de afstand schrikt velen af. En inderdaad, op de kaart maakt de afstand indruk, in de praktijk dalen en stijgen we betrekkelijk weinig (en steeds geleidelijk). Moeilijk is de route nergens. Als we de Alte Prager Hütte achter ons laten lopen we met een boog noordwestwaarts om de Vordere Kesselkopf richting de uitlopers van de gletscher Viltragenkees, waar we een beekje oversteken. De route stijgt naar het oosten toe naar de Sandebentörl (2753 m). Hier kun je in noordelijke richting afdalen naar de Neue Fürther Hütte. Terugkijkend hebben we een panoramisch uitzicht op de Grossvenediger (3667 m).

Wij vervolgen onze weg in oostelijke richting. De route brengt ons aan onze linkerhand voorbij de Rote Säule (2994 m) terwijl we naar rechts zicht hebben op het Gschlössbachtal en voor onsTauernbachtal. Vlakbij de St. Pöltener Hütte, als we denken er bijna te zijn, moeten we nog een stukje klimmen. Zo bereiken we de St. Pöltener Hütte en ligt op de Tauernhauptkamm, die de Granatspitzgruppe in het oosten van de Venedigergruppe in het westen scheidt. We staan hier ook op het scheiding van het Tauerntal en Felbertal, de laagste gletschervrije verbinding in de Alpenketen. Al in de tijd van de Romeinen werd deze Alpenovergang als handelsweg gebruikt. In de buurt van de St. Pöltener Hütte, die behoort aan de ÖAV - Sektion St. Pölten en uit 1922 stamt, ontspringt aan de voet van de Tauernkogel (2989 m) de Tauernbach, die zuidwaarts stroomt.

Vanuit de hut lopen ook de St. Pöltener Ost- en Westroute, die we al gedeeltelijke belopen hebben. Voor de beklimmnig van de Tauernkogel (2989 m) en Hörndl (2852 m) is deze hut een uitstekend uitgangspunt en biedt bovendien een prachtige rondwandeling langs een 5-tal bergmeertjes: Grausee, Schwarzsee, Grünsee, Obersee en Dichtensee

Weiss See omgeving Rudolfshütte (2311 m)
DAG 4

St. Pöltener Hütte (2481 m) - Amertaler Scharte (2699 m) - Karl Fürst Hütte (2629 m) - Granatscharte (2970m) - Rudolfshütte (2311 m)

Algemeen: 900 m stijgen, 1070 m dalen. Looptijd: 10 tot 10,5 uur

De St. Pöltener Ostweg is de Koningsetappe van de Hohe Tauern, waarvoor we voor dag en dauw het bed voor uit moeten. De route van de St. Pöltener Hütte naar de Rudolfshütte vormt een doorgang van de Venedigergruppe naar de Glocknergruppe. Voor de loopafstand tussen deze twee hutten staat 10 tot 12 uur! De hoogteverschillen zijn groot en bij enkele passages moet er licht worden geklommen (deze passages zijn voorzien van staalkabels en Iaddertjes). Terecht hangt er bij de St. Pöltener Hütte dan ook een waarschuwing. Maak deze tocht alleen bij droog, helder en stabiel weer, want onderweg zijn er weinig mogelijkheden de tocht af te breken.

Als we de St. Pöltener Hütte verlaten, beginnen we met een aardig klimmetje om vervolgens zonder veel hoogte verschillen bij de Messelingscharte te komen, waar we nog een laatste panoramische terugblik hebben op de gletscherwereld van de Grossvenediger. De route lopt door een wirwar van rotsen en is op verschillende plekken met staalkabels en laddertjes beveiligd. Oppassen dus! Na de Messelingscharte loopt het goed begaanbare pad naar de Grausee op 2500 meter en hier blijven we op dezelfde hoogte Iopen in plaats van af te dalen naar de Dabersee. We Iopen onder de Riegelkogel (2921m) langs en klimmen over de prachtige en stille Donabaumscharte en Amertaler Scharte (2699m).

Het mooiste deel van deze Haute Route is ongetwijfeld de graatwandeling over de Rabenstein Ostgrat richting de Sonnblick (3087 m). In dit eenzame, uitgestrekte gebied kom je weinig wandelaars tegen, de natuur is er woest en ongerept. Klauterend over de lange graat komen we net iets boven de onbemande Karl Fürst Hütte (2629 m) langs. Deze bivakhut biedt plaats aan 6 mensenen is altijd open en je kunt ernaar uitwijken als je in slecht weer terecht komt. De in 1927 gebouwde schuilhut behoort toe aan de ÖAV Sektion St. Pölten en dankt zijn naam aan Professor Karl Fürst, die in augustus 1934 omkwam bij een roofoverval in de St. Pöltener Hütte samen met de huttenwaard.

We klimmen onder de Sonnblick (3087 m) door naar de Granatscharte (2970m). Daar krijgen we zicht op de Rudolfshütte (2311 m), die aan de Weiss See ligt. Vanaf de Scharte gaan we naar het zuiden en via de oostelijke oever naar de Rudolfshütte beneden. Een snelle afdaling over de gletscher is alleen mogelijk bij voldoende sneeuw. De bergwereld waardoor de Rudolfshütte wordt omringd is overweldigend. De hut zelf staat als een wanstaltig en vormloos blok in dit landschap. In de Rudolfshütte ontbreekt het dan sfeer en gezelligheid.

De Rudolfshütte draagt de naam van de Oostenrijkse kroonprins Rudolf, geboren in 1858 en zelfmoord gepleegd met Barones Mary Vetsera op 30 januari 1889. Toen men besloot het kleine hutje aan Weiss-See bij Kalser Tauern naar de kroonprins te noemen was deze zoon van Keizer Franz-Josef 15 jaar oud. Deze eerste Rudolfshütte moest na een eerdere uitbouw in 1980 door het opstuwen van de Weiss See wijken voor een groot opleidingsintituut van de ÖAV. Nu is de Rudolfshütte Hochgebirgsforschungsstätte van de Universität Salzburg en ook Wetter- und Klimastation der Zentralanstalt für Meteorologie.

Oberste Pasterzenboden met Johannisberg (3460 m)
Dag 5

Rudolfshütte (2411 m) - Obere Ödenwinkelscharte (3233 m) - Riffltor (3116 m) - Oberwalder Hütte (2973 m)

Algemeen: 1100 m stijgen, 500 m dalen. Looptijd: 6 tot 6,5 uur

We verlaten de Rudolfshütte eerst in zuidwestelijke richting tot de kleine Staumauer op de oostelijke oever van de Weiss See lopen vervolgens langs de “Ezingerleitls” naar de westelijke zijmorenen van de Ödenwinkelkees en dalen af naar de gletschertong. Het gaat omhoog over de gletscher van de Ödenwinkelkees. Volgens de kaart lopen we over een gletsjer omhoog, maar in werkelijkheid is de route bijna ijsvrij. Van de gletsjer, die de laatste 40 jaren meer dan 300 meter is teruggegaan, is maar een kleine tong ijs over. Vervolgens over de rotsen naar de Gamskopf (2607 m) en verder naar de Obere Ödenwinkelscharte (3233 m). Het is een wat eentonige, lange en inspannende klim. De Scharte vormt de natuurlijke overgang tussen de Glocknergruppe en de Granatspitzgruppe. Zo bereiken we het Riffltor (3116 m). Bovenaan breekt een schitterende ijsvlakte het grauwe en eentonige grijs van de rotswereld die we achter ons hebben gelaten.

We beklimmen vanaf de pas eenvoudig de Hohe Riffl (3346 m), niet meer dan een bult in het landschap, maar met een heerlijk uitzicht over de hele Hohe Tauern en de Johannisberg (3460 m). Over de gigantische Oberste Pasterzenboden voert de route ons verder in zuidoostelijke richting naar de Oberwalderhütte. Rechts hebben we zicht op de gigantische ijswand van de beroemde Grossglockner. De Oberwalder Hütte ligt op de Grosse Burgstall, een rotspunt tussen Oberste Pasterzenboden in het westen en Wasserfallwinkel in het oosten. Ze hoort zo bij de Glocknergruppe en ligt in he overweldigende hooggebergte van de Ostalpen. De Oberwalder Hütte behoort toe aan de ÖAV, Sektion Austria en heeft haar naam te danken aan Franz Oberwalder, die op 3 maart 1906 op de Pasterze onder een lawine omkwam. Zij werd in 1910 gebouwd en daarna enkele malen uitgebouwd, het laatst in de periode 1982-1985.

Hohe Dock (3348 m)
DAG 6

Oberwalder Hütte (2973 m) - Remsscharte (2671 m) - Schwarzenberghütte (2267 m) - Vögerlalm (1270 m) - Ferleiten (1152 m)

Algemeen:200 m stijgen, 1750 m dalen. Looptijd: 6 tot 6,5 uur

Vandaag zijn we toe aan de laatste etappe van onze 6-daagse bergtrektocht. Vanuit de de Oberwalderhütte dalen we een stukje af door de rotsen naar de Wasserfallwinkel en verder onder de zuidhelling van de Hohe Dock (3348 m) door. Oppassen voor steenslag. Als we de Remsscharte (2671 m) zijn overgestoken, laten we definitief het ijs achter ons en komen we na een korte, steile afdaling naar links aan bij de Schwarzenberghütte (2267 m), de voormalige Mainzerhütte. Jammer genoeg heeft men deze berghut in 2003 moeten sluiten. De boven in het Fuschdal gelegen hut heeft echter een rijke geschiedenis. De hut werd in 1882 door de Sektion Austria van de DuÖAV uit Wenen gebouwd. En is vernoemd naar de kerkvorst Kardinaal Friedrich Johann Cölestin Prinz zu Schwarzenberg (1809-1885) uit de Habsburgermonarchie. Verschillende keren werd de hut getroffen door lawines en daarna herbouwd. Na de aanleg van de Großglockner-Hochalpenstraße in 1935 kwamen er steeds minder bezoekers en raakte de hut in verval. In september 1986 werd de hut weer in gebruik genomen, maar moest om financiële redenen in 2003 haar deuren sluiten.

Vanaf de Schwarzenberghütte (2267 m) hebben we een panoramische blik op de oostelijke Glocknergruppe en is uitgangspunt voor de beklimmingen van de Hohe Dock (3348 m), Bratschenkopf (3412 m), Wiesbachhorn (3564 m), Klockerin (3422 m) en Bärenkopf (3306 m). Er volgt dan nog de steile, maar gemakkelijke afdaling naar Ferleiten (1152 m). De route voert ons over de Mainzerweg (de Schwarzenberghütte werd een hele periode Mainzerhütte genoemd) in vele korte bochten via Käferleiten naar Eichhornruhe (1722 m) onder de Boggeneikees door. Het gaat verder dalwaarts langs "Stangenhagriedl" het Ferleitental in langs Vögerlalm (1270 m) over de Wiesbach naar Oberstattgutalm om dan direct aan de Grossglockner Hochalpstrasse in Ferleiten uit te komen. Hier eindigt onze 6-daagse hutten tocht door de Hohe Tauern.

OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN

Kürsinger Hütte (2547 m)
50 Betten, 100 Lager
OeAV Sektion Salzburg
Telefon: +43 6565 6450
Hüttenwirt Josef Hetz
Wengerberg 410
A-5721 Piesendorf
Telefon: +43 6549 7986

Neue Prager Hütte (2796 m)
55 Betten, 40 Lager
DAV Oberland/München
Telefon: +43 4875 8840
Hüttenwirt Julia Steinel und Alexander Becker
Rosenheimer Strasse 111
D-81667 München
Telefon: +49 179 199 4350

Alte Prager Hütte (2489 m)
17 Lager
DAV Oberland/München
Telefon: +43 676 7331300
Hüttenwirt Florin Kratzer
Oberlienz 162
A - 9900 Lienz
Telefon: +43 676 7331300

Rudolfshütte (2311 m)
200 Betten, 53 Lager
Alpinzentrum Rudolfshütte
Telefon: +43 6563 8221
5723 Uttendorf-Weißsee
St. Pöltener Hütte (2481 m)
18 Betten, 59 Lager
OeAV St. Pölten
Telefon: +43 6562 6265
Hüttenwirt Helmut Strohmaier
Jesdorferstrasse 26
A - 5722 Niedernsill
Telefon: +43 6548 8426

Oberwalder Hütte (2973 m)
46 Betten, 43 Lager
OeAV Austria
Telefon: +43 6562 6265
Hüttenwirt Peter Fleißner-Rieger
Ranach 6
A - 9843 Grosskirchheim
Telefon: +43 4825 6116

Karl Fürst Hütte (2629 m)
12 Lager
OeAV St. Pölten
Hüttenwirt Heinrich Valicek
Sprazerner Kirchenweg 36a
A - 3100 St. Pölten
Telefon: +43 2742 73678






Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


ALGEMENE INFORMATIE

KAARTEN:
- Alpenvereinskarte 1:25.000 nr. 39, Granatspitz-Gruppe
- Alpenvereinskarte 1:25.000 nr. 40, Glockner-Gruppe
- Alpenvereinskarte 1:25.000 nr. 36, Venediger-Gruppe

Prijs c.a. € 9,50. Uitstekende kaarten, geen opdruk wandelroutes.

- WK Nationalpark Hohe Tauern, 1:50.000
- Freytag & Berndt, WK 123, Matrei-Defereggen-Virgental, 1:50.000

Prijs c.a. € 17,50

GIDSEN EN LITERATUUR

- Gebietsführer Glockner-, Granatspitze- und Venedigergruppe, Bergverlag Rother - München, c.a. € 16,-
- Tauern-Höhenweg - Von den Seckauer Tauern zum Venediger, Hans Führer, Bergverlag Rother - München, c.a. € 17,90

BRONNEN:

- Op Pad, april 1996



Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 04-05-2004 door C.P.J. Aerssens