"RONDJE MAYRHOFEN" 10 KM

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mayrhofen met zicht richting zuiden

Vertrekpunt
Afstand
Korte karakteristiek




Europahaus Mayrhofen
Ongeveer 10 km.
Deze rondwandeling voert ons vanuit Mayrhofen over een lengte van ongeveer 10 kilometer door het landelijk gebied rond het drukke Mayrhofen in het Zillertal. Onderweg volgen we een stuk van de Zillerpromenade en komen door de gehuchten Burgstall en Hollenzen. Het is een eenvoudige wandeling, die ons door het brede dal van de Ziller leidt en langs de bosrand aan de oostzijde van het dal.

ROUTEBESCHRIJVING

Het drukke Mayrhofen met zijn 3200 inwoners ligt achter in het Zillertal en vormt de poort naar een grootse alpiene wereld waaraan het Zillertal zijn bekendheid heeft te danken. Waaiervormig strekken zich de Zillertaler Gründe in deze bergwereld uit. Het zijn korte, kloofachtige dalen, die eindigen bij de eeuwige sneeuw, de gletsjers en bergen van de Zillertaler Alpen, die deel uitmaken van de Centrale Alpen. Ze omvatten de hoge bergketen, die tussen de Brenner en de Krimmler Tauern ligt. Er zijn twee takken te onderscheiden: de Zillertaler Hauptkam, waarover de Oostenrijks/Italiaanse grens loopt, met als hoogste top de Hochfeiler (3520 m ) en de Tuxer Hauptkamm, die zich van Mayrhofen zuidwestwaarts naar de Brenner uitstrekt met als hoogste top de Olperer (3476 m).

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mayrhofen - Zillertal met Ziller
Ooit zijn de eerst bewoners in de omgeving van Mayrhofen neergestreken komend uit het zuiden over de bergpassen. De naam Mayrhofen wordt voor het eerst vermeld omstreeks 1200 in een oorkonde als buitenhof van het Erzstift Salzburg. Tot 1801 hoort het tot Pramberg en wordt dan pas een zelfstandige gemeente. Na Congres van Wenen (1816) komt het hele Zillertal, inclusief Mayrhofen, bij Tirol. Als in 1837 de protestanten het Zillertal moeten verlaten, zijn onder hen veel gezinnen uit Mayrhofen. Het toerisme komt pas in 1879 op gang als de Berliner Hütte door de D.A.V. Sektion Berlin als eerst in de Zillertaler Alpen wordt gebouwd. Ook de aanleg en het gebruik nemen van de Zillertallerbahn geven in 1902 een nieuwe impuls. De bouw van de kabelbanen naar de skigebieden Penken (1954) en de Ahorn (1969) zijn de wintersport van wezelijk belang. Zo is Mayrhofen door de jaren heen uitgegroeid tot een internationaal toevluchtsoord van duizenden vakantiegangers. Het is een gezellige plaats, die op de ranglijst van de drukst bezochte vakantieplaatsen van Oostenrijk de zevende plaats inneemt. Van een oord dat vroeger bekend was bij fervente alpinisten, is Mayrhofen geworden tot het dynamische, zakelijke en sportieve centrum van het dal. Tot een oord, dat van vele markten thuis is, zijn gasten goed verzorgend in typische Tiroler hotels en pensions of bij de mensen thuis, want elk huis in Mayrhofen verhuurt wel enkele kamers aan toeristen!

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mayrhofen - Steenbok voor het Europahaus
Als vertrekpunt voor dit “Rondje Mayrhofen“ hebben we het Europahaus aan de Durster strasse gekozen. Hier is ook gelegenheid om te parkeren. Het Europahaus is het congrescentrum van Mayrhofen, waar door het jaar heen allerlei activiteiten en concerten worden georganiseerd en waar de plaatselijk V.V.V. haar onderkomen heeft. Een grote in brons uitgevoerde steenbok symboliseert het stadswapen van Mayrhofen. We lopen naar beneden richting Sternplatz en slaan op de kruising linksaf de Hauptstrasse is. Al direct komen we op het pleintje voor de parochiekerk van Mayrhofen op de Josef Riedl Platz. Haar oorsprong gaat terug tot in de 14e eeuw en na een brand wordt de kerk ingewijd in 1511. Het portaal onder de kerktoren is het oudste bouwwerk van Mayrhofen. In de loop der tijd na verwoestende branden in 1580 en 1590 volgen opnieuw enkele verbouwingen en uitbreidingen. Hiervan getuigen de plafondschilderingen (1740). In 1858 wordt Mayrhofen een zelfstandige parochie. Na een renovatie in 1938-1939 is de kerk in de jaren 60 opnieuw te klein en wordt vergroot. Opvallend in de kerk is de door Max Weilers in 1971 gemaakte plafondschildering “Roos van Jericho“. In deze periode wordt ook het voor de kerk gelegen oude kerkhof gesaneerd en in 1969 verplaatst naar het bosrijke Scheulingwald.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mayrhofen - Marienbrunnen met beeldengroep Professor Albin Moroder
Op de Josef Riedl Platz is een gedenksteen en gestileerde beeldengroep uit 2002 van de toen tachtigjarige Mayerhofense kunstenaar Professor Albin Moroder, die ons laat stilstaan bij de 5286 overledenen, die hier ooit begraven zijn geweest. We vinden hier ook de moderne Marienbrunnen, die na de WOII de oude houten waterbron vervangt. Het is de toenmalige burgemeester Franz Kröll, die zich hiervoor inzet en het "All Ding, ein Weil" herinnert eraan dat dat het even geduurd heeft voor deze Marienbrunnen gerealiseerd is.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mayrhofen - Glaswand als toegang tot de Penkenbahn
De Hauptstrasse is het kloppend hart van Mayrhofen met een overvloed aan winkels, terrassen en eetgelegenheden met de typisch Oosterrijkse sfeer. Deze straat verder vervolgend komen we aan de Kabelbaanstation van de Penkenbahn. Hier is het vooral in de winter aanschuiven als je met de gondels naar het skigebied Penken wilt. Binnen 10 minuten ben je in het skigebied 'Ski Zillertal 3000' met 49 liften en 157 km piste, waarvan maar liefst 96 km is voorzien van sneeuwkanonnen! De Harakiri-piste is hier met een hellingspercentage van 78% de meest steile, geprepareerde piste van Oostenrijk. Bij het kabelbaanstation van de Penkenbahn slaan we rechtsaf en dalen af naar de direct langs de beekbedding van de Ziller lopende Zillerpromenade.

De Ziller is een zijrivier van de Inn, die hier ten zuidoosten van Mayrhofen in het massief van de Zillertaler Alpen ontspring maar eerst in het stuwmeer van Zillergründl wordt opgevangen voor het opwekken van electriciteit. We volgen de Zillerpromenade onder de Bundestsrasse B169 door, waar de Zemmbach vanuit het Tuxertal samenstroomt met de Ziller. In deze tot 20 meter brede en 2 meter diepe rivier kun je op beek- en regenboogforel vissen. Zo bereiken we tot Mayrhofen horende het gehucht Burgstall, waar we bij de Kreuzlaubrücke de Ziller oversteken en langs Gasthof Zillertal onze wandelroute vervolgen. We nemen het eerste pad aan de linkerzijde en volgen de bosrand. Het weggetje voert ons tot boven de huizen van Burgstall. Vanhier hebben we naar rechts zicht op de beboste heuvel Burgschrofen. Door het hekje naar rechts dalen we af naar de verharde weg.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mayrhofen - Burgstall met zicht op het Zillertal noordwaarts
Voor ons rijst nu de beboste rotsheuvel Burgschrofen op met daarop de Burgschrofenkapelle “Zu unserem gekreutzigten Heiland”. Het is een markant punt aan de Ziller. Het staat op een plek waar ooit de Burcht "Derer von Mayrhofen" gestaan heeft, die in de 13e eeuw tijdens een oorlog tegen de ridders van Fügen in brand gestoken en totaal verwoest is. Sindsdien zijn er geen sporen van die voormalige burcht meer te vinden. Het al van verre zichtbare ronde kerkje is in 1844 gebouwd, nadat de protestanten gedwongen zijn het Zillertal te verlaten en het heeft als doel het geloof van de katholieken te versterken. Bijzonder is de onder de kapel gelegen nabootsing van het Heilig Graf van Christus en de kruiswegstaties die ons vanaf onder de heuvel op leiden. De kapel is in 1991 helemaal gerenoveerd en de muurschilderingen met voorstellingen van het lijdensverhaal en de koepeldecoratie zijn in hun oorspronkelijke staat teruggebracht.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mayrhofen - Burgstall met Burgschrofenkapel
Vanaf deze beboste rotsheuvel, die behoort tot Tirools beschermd natuurgebeid, zoals te lezen is op een infobord, volgen we nu de Zillerpromenade stroomafwaarts, die ook hier direct langs de Ziller loopt. Het is wel voortdurend opletten omdat deze promenade ook door fietsers wordt gebruikt! Na goed een kilometer bereiken we brug over de rivier en steken hier over. Op de andere oever nemen we opnieuw de Zillerpromenade, maar nu terug richting Mayrhofen. Na een paar honderd meter is er naar links een gelegenheid om de drukke B169 over te steken en de route te vervolgen naar Hollenzen. Toch kiezen we er niet voor om meteen door te lopen naar Hollenzen, maar de eerste afslag rechts te nemen en door de weilanden te lopen tot het volgende kruispunt van weggetjes. Hier slaan we af naar links en lopen door tot in Hollenzen.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mayrhofen - Hollenzen St. Floriaan, patroonheilige van de brandweer
Midden in het gehucht Hollenzen komen we uit bij de dorpsbron waarop Sint Floriaan, de patroonheilige van de brandweer, staat afgebeeld. Achter de dorpsbron lopen we naar links de berghelling op richting Waldweg en slaan achter de huizen rechtsaf. Deze Waldweg voert ons langs de bosrand zuidwaarts onder de Pachingwand door naar Laubichl. Onder ons vallen de bontgekleurde koeien op die het dak sieren van de Erlebnis Sennerei Mayrhofen. Deze typisch Tiroolse kaasmakerij is een modern transparant gebouw met een imposante houten skeletbouw met veel glas, dat in 2000 voor het eerst zijn deuren openden. Je kunt er kennismaken met de productie van Tiroler kaassoorten en er is gelegenheid om diverse specialiteiten te proeven. Hier kijk je mee over de schouder van de kaasmaker hoe op een oppervlakte van 6000 m2 de melk verwerkt wordt tot het eindproduct, de Tiroler kaas.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mayrhofen - Mariakapelletje langs de Waldweg
Het bospad leidt ons boven langs de toegang van de Brandbergtunnel van de weg van Laubichl naar Brandberg in de Zillergrund. Zo komen we langs de Camping en vervolgen de route. Op enkele plaatsen wordt de wandeling opgesierd met kleine Mariadevotie plekken. Net voorbij de Camping, waar het bos even wijkt, krijgen we een prachtig zicht op het dorp Mayrhofen en de machtige bergtoppen van het Tuxertal. We duiken opnieuw het bos in en lopen door tot op de Durst, die overgaat in de Breitlahneweg. Een immense rotsblok laat zien hoe nietig we zijn!! Zo bereiken we door het bos langs een waterbron de Waldfriedhof van Mayrhofen. Dit kerkhof is in 1969 hier in het Scheulingwald aangelegd, nadat het oude kerkhof bij de parochiekerk is gesaneerd. Het behoort tot de mooiste kerkhoven van Oostenrijk, waar de graven veelal gesierd zijn met kunstig smeedijzeren kruisen. We steken de Brandbergstrasse over om door het Scheulingwald, een beschermd natuur gebied, af te dalen naar de Peter Habeler Strasse.

De Peter Habeler Strasse is genoemd naar deze beroemde inwoner van Mayrhofen, de bergbeklimmer Peter Habeler. Hij is het meest bekend door zijn samenwerking met Reinhold Messner, met wie hij de noordwanden van de Matterhorn (4478 m) en Eiger (3970 m) in recordtijden beklommen heeft. De Eiger noordwand is bijvoorbeeld beklommen in tien uur. Met de beklimming van Gasherbrum I (8068 m) in 1975 geven ze de aanzet tot wat klimmen "by fair means" genoemd wordt: het beklimmen van een top zonder extra zuurstof of extra artificiële hulpmiddelen. Puur de mens tegen de natuur. De expedities waren klein, slechts twee personen, en dit maakte extreem snelle beklimmingen mogelijk met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt in 1978 de eerste beklimming van de Mount Everest (8850 m) in zonder hulp van extra zuurstof.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mayrhofen - Brandberg Strasse
We gaan rechtsaf de Peter Habeler Strasse in, die verderop uitmondt op de Brandberg Strasse. Zo komen we opnieuw uit bij de parochiekerk van Mayrhofen op de Josef Riedl Platz. Recht voor ons zien we het imposante Hotel Kramerwirt, al meer dan 300 jaren in bezit van de Kröll. Vanhier is het nog slechts een klein stukje lopen naar het vertrekpunt van onze rondwandeling bij het Europahaus.

Charles Aerssens

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

GIDSEN:

- ANWB Goud Tirol -Voralberg, ISBN 978-90-180-2183-2
- Mijn reisgids Oostenrijk, Guido Elias, Uitgeverij Lannoo, ISBN 978-90-209-6395-3





Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 19-09-2007 door C.P.J. Aerssens