DER ROTHAARSTEIG - DAG 8
Traject: Lahnquelle - Forsthaus Steinbach 20 KM

© L.A.W.V.VIA-VIA
Lahnhof met Lahnquelle (1810), ets van Friedrich Christian Reinermann (1764–1835)

Vertrekpunt
Afstand
Korte karakteristiek






Parkeerplaats Hotel Lahnquelle
Ongeveer 20 km
Deze dagetappe vertrekt vanaf Hotel Lahnquelle in het gehucht Lahnhof en volgt over grote afstand de oude handelsweg Eissenstrasse. Eerst gaat het door bosgebied Eschengraben en vervolgens brengt de route ons langs de Ilsequelle om dan op de grens van Nordrhein-Westfalen en Hessen bijna 12 KM lang de Haincher Höhe, de Gernsbacher Höhe en de Tiefenroter Höhe te volgen. We komen langs de Dillquelle en uitzichtspunt “Nase im Wind”. De originele route van de Rothaarsteig brengt ons naar het eindpunt Frosthaus Steinbach.

ROUTEBESCHRIJVING

Voor deze lange dagetappe vertrekken we in het gehuchtje Lahnhof bij Hotel Lahnquelle, direct aan de oorsprong van het riviertje de Lahn. Al in een oorkonde van 28 maart 1333 is sprake van “Lonebach” als leenrecht van de adellijke familie van Hain. Het gebied is vermoedelijk dan al van belang vanwege de ligging aan de belangrijke noordzuid handelsweg, de Eisenstrasse, die vanaf de Frankisch-Karolingische tijd over de kam van het Rothaargebirge verloopt op de waterscheiding van Eder, Sieg en Lahn. Ook een oorkonde uit Siegen van 1336 vermeldt “Lanebach” als vergaderplaats waar Graf Otto von Nassau, Dompropst Heinrich von Speyer en ook Graf Siegfried von Wittgenstein aanwezig zijn. Nog in de late 16e eeuw valt het gebied onder het beheer van de Graven van Wittgenstein en in de 18e eeuw behoort het toe aan het Fürstentum Nassau-Siegen om na 1807 bij de gemeente Nenkersdorf te worden gevoegd. Na 1820 wordt het oude Forsthaus Lahnhof, waarvan men aanneemt dat hier in de kelder de Lahn ontspringt, afgebroken en verrijst in 1828 het huidige twee verdiepingen tellende Forsthaus met Hotel-Gasthof-Restaurant Lahnquelle. Verder vinden we in het gehucht nog een Hotel Gasthof en een agrarisch bedrijf. Tussen de beide etablissementen wordt het water van de Lahnquelle opgevangen in een vijver, voordat het stroompje zijn waterloop eerst oostwaarts vervolgt om dan na 242 kilometer via Biederkopf, Marburg, Giessen, Wetzlar en Limburg bij Lahnstein in de Rijn uit te monden.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Lahnhof - Lahnquelle
Vanaf de parkeerplaats bij Forsthaus Lahnquelle volgen we even het asfalt van de L722 in zuidelijke richting tot we bij de parkeerplaats naar links de markering van de Rothaarsteig oppikken en door het bos onze weg vervolgen. De route blijft in de buurt van de verharding tot we bij Schulweg naar Heiligenborn de verharding oversteken en door het bos de routemarkering volgen. We wandelen door het bosgebied Eschengraben met naar het noorden zicht op het in het dal gelegen gehucht Heiligenborn. Zo komen we naar rechts afbuigend voorbij de natuurstenen markering 120 KM van de Rothaarsteig opnieuw aan een bron: de Ilsequelle, sinds de Middeleeuwen en nog ver voor deReformatie al bekend om zijn geheimzinnige genezende kracht. De bron aan dit 8 kilometer lange beekje wordt in de 17e eeuw een bedevaartsoord en van Marburg, Kassel, Köln en Düsseldorf komen de pelgrims. De Graaf van Nassau, de Graaf van Hachenburg en Graaf Ludwig van Wittgenstein zien hierin een nieuwe bron van inkomsten en plannen een kuuroord midden in de bossen van het Rothaargebirge. Graf Ludwig van Wittgenstein laat zelfs hutten oprichten en baden in de omgeving bouwen. Een middeleeuws kuuroord dat echter in de 30-jarige oorlog in de vergetelheid raakt tot men in de jaren 80 van de vorige eeuw het geheim van het water opnieuw ontdekt en er danweer veel mensen naar deze plek komenom waterflessen en kannen met het “heilig water” van de Ilse te vullen.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Rothaarsteig - Kaffeebuche
De route van de Rothaarsteig verloopt nu terug naar het westen om over de Jagdberg, die met 673 meter het hoogst punt is Kreis Lahn-Dill, verder zuidwestwaarts af te buigen. De Rothaarsteig vormt hier de grens van Nordrhein-Westfalen en Hessen en zal deze grens meer dan 10 kilometer volgen. Aan het brede bospad komen we langs een tweetal informatiepanelen, die verwijzen naar de Eisenstrasse, de oude handelsweg en heerbaan, die al in de Prehistorie, zo’n 600 jaren voor Christus, door de Kelten gebruikt wordt. In de Middeleeuwen maakt deze route deel uit van de belangrijke verbinding tussen Leipzig en Keulen, met aansluiting naar Antwerpen. Hier verloopt ze op de waterscheiding van Rijn en Weser. Belangrijk is de Eisenstrasse, zoals de naam al aangeeft, voor de ijzerhandel waarbij ruw ijzer maar ook wapens, helmen, harnassen, zeisen, sikkels en messen worden vervoerd. Deze producten worden hier in het Dilltal en Dietzhölztal, maar ook in het aangrenzende Siegerland vervaardigd. Voor het transport gebruikt ossen, omdat paarden te kostbaar zijn! Op sommige plaatsen is de oude bestrating uit de 18e eeuw nog zichtbaar. Over de Herrenberg brengt het bospad langs de Kaffebuche, ooit een geliefde rustplek voor de bewoners van het gehucht Sohl als ze op zondagmorgen voor het kerkbezoek op weg zijn naar Irmgarteichen. Het is een bron die hun dorst lest en koffiezetten mogelijk maakt. In de onmiddellijke nabijheid ligt ook de Zwillingsbuche. We wandelen door naar Rothaarsteig-Rastplatz Haincher Höhe, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op het onder ons in het dal liggende dorpje Hainchen.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Rudersdorfertunnel - Arbeiders bij de aanleg van de spoortunnel in 1915
De markering van de Rothaarsteig blijft de kam van het Rothaargebirge volgen en voert verder zuidwestwaarts. Als we de L722 zijn overgestoken, wandelen we linksom naar de Dillquelle, gelegen in Hessen. Het riviertje de Dill mondt na 55 kilometer in Dillenburg in de Lahn uit en vormt de natuurlijke grens tussen het Westerwald en het Bergland van Lahn en Dill. Hier staat ook een heuse blokhut met daarnaast een overdekte barbecuemogelijkheid. Duidelijk valt hier ook de markering op van de Duitse variant van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Weer terug op de eerder verlaten Eisenstrasse gaat de Haincher Höhe over in de Gernsbacher Höhe (523 m). We komen aan de rand van het bos langs enkele “Meilers”, kegelvormige constructies van hout en bedekt met aarde, waarin vroeger houtskool geproduceerd is, die massaal nodig is om ijzer te kunnen smelten. Na ongeveer een kilometer geeft een informatiebord aan dat onder ons door het Rothaargebirge de Rudersdorfertunnel verloopt. Deze spoorwegtunnel is in 1915 gebouwd om een directe treinverbinding tussen Dillenburg en Siegen tot stand te brengen om het steenkolentransport van het Ruhrgebied naar het zuiden te verbeteren. De geologische structuur van dit gebied zorgt voor moeilijke omstandigheden bij de bouw van deze 2652 meter lange spoorwegtunnel met twee baanvakken. De tunnel heeft een hoefijzervormig profiel, waarvan de zuidelijke toegang in natuursteen is uitgevoerd met twee pilaren en draagt het jaartal 1915. Dan bereiken de Tiefenrother Höhe (551m), die met het uitzichtpunt “Nase im Wind” een prachtig panorama biedt richting het dorp Wilgersdorf en over het Westerwald. Meteen bij dit uitzichtspunt ligt een kleine oude steengroeve.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Rothaarsteig - Uitzichtspunt Tiefenrother Höhe "Nase im Wind"
Vanaf het uitzichtpunt “Nase im Wind” blijven we de markering van de Rothaarsteig volgen tot deze naar links afbuigt bij de wegwijzer en we het punt bereiken waar een informatiebord verwijst naar het Haubergspfad, een manier van bosbouw met eikenbos en berkenbos voor het maken van houtskool, nodig voor het smelten en bewerken van ruw ijzer, dat hier gewonnen werd. We zijn hier in het gebied Kalteiche, vernoemd naar de verderop gelegen 580 meter hoge top Kalteiche. Zo komen we ook op het punt waar de route van de oorspronkelijke Rothaarsteig zich splitst en de klassieke route die rechtuit en oostwaarts verder loopt en afdaalt in het dal van de Dill en de Westerwald variant, die zuidwaarts gaat in het Westerwald. Wij kiezen de originele route van de Rothaarsteig, die ons naar de meer dan 220 jaar oude Lucaseiche brengt. Nog even naar rechts en dan naar links om het eindpunt van deze dagetappe te bereiken: Forsthaus Steinbach.

DAG 9
Traject: Forsthaus Steinbach - Rodenbach - Manderbach - Dillenburg 18 KM

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

Charles Aerssens

KAARTEN

- Wanderkarte Rothaarsteig Blatt Nord 1:50 000
- Wanderkarte Rothaarsteig Blatt Süd 1:50 000
- Wanderkarte Rothaarsteig, Publicpress - Leporello, 1:25 000, ISBN 978-3-859920-438-4

GIDSEN:

- ErlebnisWanderführer Rothaarsteig, 26 Kartenblätter im Maßstab: 1:25:000
- Kompass Wanderführer Rothaarsteig, K. Harnach, ISBN 978-3-85026-218-7






Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 28-08-2014 door C.P.J. Aerssens