SCHNEIFEL PFAD - DAG 2
Traject: Schneifelforsthaus - Schwarzer Mann - Gondenbrett - Prüm 22 Km

© L.A.W.V.VIA-VIA
Gondenbrett - Muurschildering Pfarrkirche St. Dionysius van Hermann Michels (1903-1986)

Vertrekpunt
Afstand
Korte karakteristiek








Parkeerplaats Schneifelforsthaus
Ongeveer 22 km
Vanaf de parkeerplaats bij het Schneifelforsthaus aan de L20 volgt de route de Schneifelhöhenweg door het hart van de Schnee Eifel langs het Kettenkreuz en restanten van bunkers uit WOII naar Zum Schwarzer Mann. Langs dit wintersportgebied dalen we af in het dal van de Litzenmehlenbach naar het dorpje Gondenbrett. Van hier volgt er een klim naar het buurtschap Tafel aan de B265 om dan via de Kalvarienberg de buitenwijk van Prüm te bereiken. De stad vermijdend en door het bosgebied Tettenbusch komen we aan de Camping Prüm, waar verderop de klim naar de B410 begint. Het laatste stuk voert over een helling naar de parkeerplaats aan de B265 bij Hotel Restaurant Zur Held.

ROUTEBESCHRIJVING

Op deze tweede dag is het vertrekpunt de parkeerplaats bij het Schneifelforsthaus aan de K108. We wandelen van hier meteen naar links op de grasbaan, die aan de noordzijde van het asfalt verloopt en wordt aangeduid als de Schneifelhöhenweg. We zijn hier in het hart van de Schnee Eifel, een middengebergte in het westelijke deel van de Eifel aan de grens met België met een maximale hoogte van bijna 700 meter. Deze oorspronkelijk kale, winderige en onbewoonde heuvelrug is nu bijna helemaal bebost met naaldhout onder het Pruisische bosbeheer in de afgelopen eeuwen. Zo is dit enorme uitgestrekte bosgebied ontstaan dat het zuidelijke deel van het Natuurpark Hoge Venen en Eifel omvat, waarbij het riviertje de Kyll de noordgrens vormt en in het zuiden grenst aan het stadje Prüm. Door de afgelegen ligging is de Schnee Eifel verworden tot een oerlandschap, waar nog steeds zeldzame planten en dieren voorkomen, waaronder de Europese wilde kat, en sinds enkele jaren de lynx. Tijdens de wintermaanden ligt hier het langst en de meeste sneeuw van het hele Eifelgebied, waardoor er over een langere periode wintersporten kan worden bedreven met skipisten, skiliften en langlaufloipen zoals bij de Schwarzer Mann en Wolfsschlucht. Het eerste bospad naar rechts slaan we in tot we op de T-splitsing naar links de markering van het Schneifel Pfad oppikken. We volgen het bospad in zuidwestelijke richting evenwijdig aan de Schneifelhöhenweg.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Overzicht Schneifel van Schneifelforsthaus tot Scharzer Mann
We worden teruggeleid naar een parkeerplaats vanwaar we opnieuw parallel langs de Schneifelhöhenweg wandelen. We komen nu in een gebied van de Schneifel waar van 1938 to 1940 ongeveer 170 bunkers zijn gebouw, die deel uitmaken van de al eerder genoemde Westwall ten tijden van WOII. Zo passeren we een infobordje, dat duidt op de overwoekerde restanten van de bunker S3 van het type Regelbau 23 MG Schartenstand, gebouwd in opdracht van het Limes Bauprogramm 1938 ten tijde van het Nazi Regime. Het maakt deel uit van een rondwandeling in dit gebied, die leidt langs een aantal van deze bunkerrestanten. Ze zijn allemaal na het einde van WOII door de Fransen opgeblazen en intussen verdwenen en overwoekerd door de natuur waardoor er nieuwe biotopen zijn ontstaan voor flora en fauna. Even verderop komen we aan een opmerkelijk herinneringskruis: het Kettenkreuz, eigenlijk "Kättchens Kreuz" geheten. Een sage vertelt dat jongelui uit het nabij gelegen Schleusenbach met elkaar gewed hebben dat het meisje Kätt niet alleen in de nacht vanuit het dorp naar deze hoog gelegen plek durft te gaan. Maar het meisje doet dit toch en wordt onderweg door een paar als spoken verklede nietsnutten opgewacht en aan het schrikken gebracht. Zij valt ter plekke dood neer en dit kruis houdt nu nog steeds de herinnering levend aan deze dwaze daad.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Westwallweg - Bunker Typ 23 MG-Schartenstand
Het traject van het Schneifel Pfad verloopt vanaf het Kettenkreuz zonder enige stijging of daling op een hoogte van 695 meter naar de uitspanning Zum Schwarzer Mann, een ideale plek voor een pauze. Van het in de winter zo aantrekkelijke wintersportgebied is buiten het sneeuwseizoen weinig te zien of het moeten de beide skiliften zijn die hier nu eenzaam en verlaten op de in de winter drukke skipisten staan. Wij dalen vanaf uitspanning Zum Schwarzer Mann langs en zuidwestzijde van de nu groene skipiste af door het bos naar het beekdal van de Litzenmehlenbach, dat we voortdurend volgen in de richting van Gondenbrett. Langs de Dickenberg (583 m) laten we het bosgebied achter ons en komen in het openlandschap met zicht op Gondenbrett. Hier stuiten we opnieuw op het traject van het pelgrimspad naar Santiago de Compostela, dat richting Prüm verloopt. Rechtsaf door het steil dalende straatje In der Klamm komen we langs Gasthaus Zur Schneifel, rustpunt en mogelijkheid tot overnachten voor de vermoeide pelgrim. We zijn nu in het centrum van Gondenbrett aan de Dorfstrasse, die we over de Mehlenbach vervolgen.

Het dorp Gondenbrett wordt voor het eerst vermeld in het al eerder genoemde Prümer Urbar uit 893 als “Gunnebreth“, dat dan nog ongeveer 4 kilometer verderop gelegen is op de heuvelrug van de Schnee Eifel. In de Middeleeuwen vluchten de inwoners voor de pest en stichten dan een nieuwe nederzetting in het dal van de Mehlenbach. Door de Dorfstrasse komen we langs de Pfarrkirche St. Dionysius, die uit de jaren 1846-1847 stamt en in Classicistische stil is gebouw naar een ontwerp van de uit Prüm afkomstige architect Wilhelm Friedrich Guischard (1816-1892). Toch is er al een daarvoor kerk in Gondenbrett, maar hiervan is niets meer. Het Kerkgebouw is een zaalkerk met een cassettenplafond en een slanke klokkentoren. In de kerk zien we een Barok altaar uit 1658 dat uit de eerder kerk afkomstig is en een Pieta uit de 16e eeuw. Opvallend is de aan de buitenzijde van de sacristie aangebrachte muurschildering van Hermann Michels (1903-1986), die gedurende vele jaren kunstgeschiedenis leraar is geweest aan het Regino Gymnasium in Prüm. Het beeldt de bekering van Hubertus uit. Van hem is eveneens de muurschildering van de H. Christoforus met Jezuskind op de gevel van het tegenoverliggende huis aan de Dorfstrasse7.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Gondenbrett - Muurschildering St. Christoforos met Jezuskind van Hermann Michels (1903-1986)
We verlaten de Dorfstrasse door de steile klim in Am Münsterberg en waar de bebouwing ophoudt, gaat het asfalt over in een onverhard pad. Door geaccidenteerd terrein nu eens open en dan door het bos blijven we in de nabijheid van de verharde weg, de K180. Na het bosgebied bij Mattelbusch komen we in een openlandschap en bereiken we aan onze linkerhand een op een heuveltje gelegen uitzichtplatform Katzenkopf, gebouwd op een opgeblazen bunker van de Westwall. Vanhier hebben we een wijds panorama over de gehele omgeving. Naar het noordwesten ontwaren we de hele heuvelrug van de Schnee Eifel met op het hoogste punt van het Natuurpark Nord Eifel met een hoogte van 697 Meter de Schwarzer Mann. In zuidwestelijke richting reikt het zicht tot het grensgebied van Duitsland, België en Luxemburg en naar het zuiden zien we Prüm met Kalvarienberg en Bosgebied Tettenbusch. De route vervolgend bereiken we bij buurtschap Tafel de B265, die we meteen weer verlaten door naar rechts de verharding naar Krankenhaus St. Joseph in te wandelen. Hier leidt de route ons om het ziekenhuis heen naar de Kalvarienberg, de plek waar op 15 juli 1949 een munitieopslagplaats met 500 ton munitie door brand in het gangenstelsel van een voormalige bunker van het Duitse leger explodeert. Het grootste deel van de stad Prüm wordt hierdoor verwoest. Wat rest is een meer dan 26 meter diepe krater met een doorsnede van bijna 100 meter die de top van deze heuvel volledig weg gevaagd heeft. Een kruis houdt de herinnering aan deze ingrijpende gebeurtenis levend.

© Bundesarchiv, Bild 183-R78214
Prüm - Verwoesting van de stad na de explosie op de Kalvarieberg 15 juli 1949
We dalen af naar de B265 en steken bij de parkeerplaats over om aan de andere zijde de trap naar beneden te nemen voorbij een vijver om dan langs een buitenwijk van Prüm onze route te vervolgen. De route van het Schneifel Pfad leidt doelbewust buiten de hectische drukte van de stad Prüm om. Zo wandelen we over een geasfalteerd weggetje naar de Tannenweg tot we voor het De toegang tot het onlangs volledig gerenoveerde Feriendorf Prüm naar links worden afgeleid en met een klim langs de noordzijde aan de voet van het bosgebied Tettenbusch rond de omheining worden gevoerd. Aan het einde van het sportveld gaat de route naar rechts om op de kruising Pferdemarkt dan naar links en meteen naar rechts door het Tettenbusch te wandelen. De grasbaan gaat bergafwaarts tot we op de K164 staan en naar links de camping bereiken, We steken de restanten van wat eens een spoorweg moet zijn geweest over om dat in de bocht achter de tennisbanen door opnieuw aan een klim te beginnen door het bos tot we op de B410 staan. Dan is het even opletten bij het oversteken. Aan de andere zijde van de B410 wacht nu het laatste traject vaan het eindpunt van de dagetappe. Nog een klimmetje en we staan op de parkeerplaats in de bocht van de B265, waar het naar Hotel Restaurant Zur Held nog slechts 100 meter is.

DAG 3
Traject: Prüm - Rommersheim - Schönecken - Hersdorf 15 Km

Deze dagwandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard. We hebben gebruik gemaakt van de routebeschrijvingen zoals deze zijn te vinden op het Internet met de Kompass Wanderführer Eifel: 70 Touren van Hans Naumann. Voor de topografische kaarten hebben we kaarten 1:25.000 van de Eifelverein gekozen.

Charles Aerssens

KAARTEN

- Wanderkarte Eifelverein 1:25 000, NR.17 Prümer Land

GIDSEN:

- Kompass Wanderführer Eifel: 70 Touren, Hans Naumann, ISBN 978-3-8502-6938-4, € 15,00





Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 10-09-2015 door C.P.J. Aerssens