SENTIER SAINT DAGOBERT - 107 KM

© L.A.W.V.VIA-VIA

Deze meerdaagse thematische rondwandeling met een lengte van ongeveer 107 kilometer voert ons in het Franse Departement Meuse door de heuvelachtige en dunbevolkte streek rondom Stenay en Montmédy. De route is vernoemd naar de heilig verklaarde Koning Dagobert II (651-679), de laatste koning van Austrasië, dat dan deel uitmaakt van het rijk van de Merovingen. Op deze wandeling komen we langs een aantal plekken, dat de herinnering aan deze Koning Dagobert II levend houden. Zo had hij zijn kasteel in de omgeving van Stenay en is hij in 679 tijdens de jacht in het Forêt de Woëvre vermoord nabij de oorsprong van Aphrys, een bron die nu de naam draagt Fontaine de Saint Dagobert. We wandelen door landelijk heuvelachtig gebied in de regio Lotharingen op de grens van Frankrijk en België, waar ruimte en rust voor een prettig wandelklimaat zorgen! De streek is gevormd door de uitlopers van de Belgische Ardennen en staat bekend als de Gaume, die al door de Romeinen is bevolkt.

Het tracé van deze wandelroute is met zorg gekozen met een voorkeur voor rustige weggetjes en kleine, smalle paadjes en voert door uitgestrekte bossen, weidse landbouwgebieden en de brede Maasvallei. In de verstilde en uitgestorven dorpjes en gehuchten is de tijd zichtbaar stil blijven staan en zijn vele huizen door de tand des tijds aangetast. We vertrekken vanuit Stenay en verlaten het dal van de Maas om langs de Ruisseau de Baalon en het beekdal van de Chiers het vestingstadje Montmédy te bereiken. Dan dalen we af naar Villecloye en het beekdal van de Othain. Voorbij aan Bazeilles-sur-Othain, Flassigny en het bijzondere kerkhof Saint Hilaire bereiken we Marville. Vanhier gaat het Sentier Saint Dagobert door wijds landbouwgebied en bos naar het uitgestrekte Forêt de Woëvre langs kleine gehuchten en dorpjes als Jametz, Remoiville, Louppy-sur-Loison en Juvigny-sur-Loison. Langs Fontaine de Saint Dagobert en over de Côte St Germain dalen we af naar het Maasdal en Dun-sur-Meuse. Ten westen van de Maas verloopt de route opnieuw door uitgestrekte bosgebieden van Grande Rappe, Bois de Montigny en het Forêt de Dieulet. We wandelen door de verstilde dorpjes Mont-devant-Sassey, Halles-sous-les-Côtes en Beaufort-en-Argonne met de typische bouwstijl uit het midden van de 19e eeuw. Zo komen we opnieuw in het dal van de Maas en keren via Cesse terug naar ons uitgangspunt Stenay. Onderweg is het aan te bevelen een bezoek te brengen aan het kasteel Haut-Charmois en de Église Saint Pierre et Saint Paul in Mouzay.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mouzay - Glas-in-lood Saint Dagobert II in Église Saint Pierre et Saint Paul
Het Sentier Saint Dagobert kan worden aangemerkt als een pittige wandeling. De route verloopt voor een groot gedeelte over het traject van de Grande Randonnée de Pays aux Marches de Meuse Nord met de geel-rode markering en de minder goed gemarkeerde route van het Sentier Saint Dagobert. Zo hebben we, rekening houdend met de aard van het landschap, soms voor varianten en eigen aanpassingen gekozen. Zo is het traject van de GRP aux Marches de Meuse Nord vanaf Beaufort-en-Argonne door het Fôret de Dieulet drastisch gewijzigd. Toch is er voor de oorspronkelijke traject gekozen naar La Maison Blanche. Gezegd kan worden dat de route over het algemeen goed gemarkeerd is en de routemarkeringen zijn redelijk op orde. Het gebruik van een topografische kaart en GPS is gewenst. Daar waar de markering te wensen overlaat en de controle al enige tijd achtergebleven is, moet je alert zijn en goed opletten! Wie oude paden bewandelt, zal ervaren dat het gebruik GPS onontbeerlijk is door de soms moeilijke toegankelijkheid in de uitgestrekte bosgebieden!

We hebben ervoor gekozen het Sentier Saint Dagobert in de 5 dagen te lopen. Het zijn de volgende dagwandelingen:

DAG 1
DAG 2
DAG 3
DAG 4
DAG 5
Traject: Stenay – Cervizy - Brouennes - Quincy-Landzécourt - Montmédy 24 km
Traject: Montmédy - Marville- Jametz - Juvigny-sur-Loison 26 km
Traject: Juvigny-sur-Loison - Lion-devant-Dune - Dun-sur-Meuse 22 km
Traject: Dun-sur-Meuse – Mont-devant-Sassy - Halles-sous-les-Côtes - La Maison Blanche 26 km
Traject: La Maison Blanche - Cesse - Stenay 8 km

© L.A.W.V.VIA-VIA


Deze wandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard. Ondanks intensief speuren en navraag bij de plaatselijke en departementale Toeristendiensten is er geen goede Franse routebeschrijving beschikbaar. Men is aangewezen op de topografische kaarten IGN 1:25.000, zoals hieronder vermeld, waarop de GRP aux Marches de Meuse en het Sentier Saint Dagobert zijn aangegeven. De varianten zijn in de routebeschrijving opgenomen en als GPX- bestanden beschikbaar.

Charles Aerssens

KAARTEN

- TopoKaart IGN 1:25 000, 3110O Carignan
- TopoKaart IGN 1:25 000, 3110E Montmedy
- TopoKaart IGN 1:25 000, 3111E Sivry-sur-Meuse
- TopoKaart IGN 1:25 000, 3111O Stenay
- TopoKaart IGN 1:25 000, 3210O Damvillers
- TopoKaart IGN 1:50 000, Nord Meusien

GIDSEN:

- Capitool Reisgidsen: Frankrijk, ISBN 90-410-1806-9 NUGI 471
- Grote Routepaden - Op Weg, Jaargang 2011, NR 6

Hotel Restaurant Auberge de MarvilleLange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 09-08-2017 door C.P.J. Aerssens